'Relschoppers waren geen vrienden van Rishi'

DEN HAAG - De beste vrienden van de omgekomen Rishi nemen nadrukkelijk afstand van de relschoppers die zondagmiddag op Station Hollands Spoor in Den Haag zijn opgepakt. Dat zegt Ryan, de beste vriend van de omgekomen Rishi.

De spoorwegpolitie pakte twintig jongeren op die naar perron 4 waren gekomen om de jongen te herdenken met kaarsjes, brieven en bloemen. Ze kregen daarvoor tot 17.00 uur de tijd. Twintig jongeren weigerden daarna te vertrekken en zijn daarom door de politie aangehouden.

‘Nog nooit gezien’

Het initiatief voor de herdenking zou afkomstig zijn van een aantal studenten van de Haagse Hogeschool, maar Ryan kende de jongens niet. Ze behoorden zeker niet tot de vaste vriendengroep van Rishi. 'Ik had ze nog nooit gezien', zegt Ryan.

Hij betwijfelt of Rishi ze kende: 'Ze waren in elk geval niet op de crematie'. De beste vriend van de doodgeschoten jongen denkt dat ze er vooral op uit waren om te rellen.

'Rake klappen'

De relschoppers zelf belden zondagavond vanuit de cel regelmatig naar de redactie van Omroep West. Zij zeggen dat ze onnodig hardhandig door de politie zijn afgevoerd en dat er rake klappen zijn gevallen. Ze spreken zelf van 'onnodig hard politiegeweld'.

De 17-jarige Rishi werd op 24 november op Station Hollands Spoor door de politie doodgeschoten. Het onderzoek naar de toedracht loopt nog.

Deel dit artikel: