Wassenaarse wethouder: 'Dolksteek in de rug'

WASSENAAR - De Wassenaarse wethouder CDA-Dienke Dekker heeft woensdagmiddag haar ontslag ingediend bij de gemeenteraad. Zij legt per direct haar functie neer.

Dekker zegt tegen Omroep West ‘verbijsterd’ te zijn door het feit dat haar VVD-collega’s Henk de Greef en Marc van Dijk dinsdagmorgen plotseling het vertrouwen in haar opzegden. ‘Daar begrijp ik niets van. Het voelde als een dolksteek in de rug.’

Fiets- en voetgangerstunnel

De officiële reden voor de liberalen om het vertrouwen in Dekker op te zeggen zijn de overschrijdingen die optraden bij het project Den Deijl.

Onlangs werd bekend dat de diverse projecten bij Den Deijl, zoals de aanleg van een fiets- en voetgangerstunnel onder de snelweg N44 en een snelfietsroute, veel duurder uitvielen dan gedacht. De kosten voor de projecten bedroegen 9,2 miljoen euro. Dat is een overschrijding van 1,8 miljoen euro. Dekker is verantwoordelijk voor de projecten.

Vertrouwen opgezegd

Tijdens de collegevergadering dinsdag werd over het onderwerp gesproken, toen de VVD’ers - volgens Dekker plotseling - het vertrouwen in haar opzegden. Zij vindt dat onterecht omdat het project ‘een gedeelde verantwoordelijkheid’ van haar en de wethouder van financiën, Marc van Dijk, was.

De overschrijdingen werden volgens Dekker veroorzaakt doordat de gemeente geen goede software en administratie had. Daardoor merkte niemand, ook ambtenaren niet, dat de kosten zo opliepen. ‘Er was geen totaaloverzicht.’

Dekker zegt dat tot dusver de verhoudingen in het college goed waren.

Portefeuilles ter beschikking

Burgemeester Jan Hoekema van Wassenaar maakte dinsdag bekend dat alle wethouders in Wassenaar hun portefeuille ter beschikking willen stellen. Naast Dekker, De Greef en Van Dijk is dat ook D66’er Fred Sanders. Alleen Dekker heeft nu dus officieel ontslag ingediend.

Hoekema heeft de VVD-fractieleider Anouk van Eekelen gevraagd om de mogelijkheden voor een nieuwe coalitie te verkennen. Dat zorgt weer voor verbazing bij andere partijen. Zij vinden dat dit pas mogelijk is, als alle wethouders officieel hun ontslag indienen en niet alleen Dekker.

Drie mogelijkheden

Volgens PvdA-fractievoorzitter Pim van de Logt zijn er theoretisch drie mogelijkheden om uit de impasse te komen: een voortzetting huidige coalitie met nieuwe VVD-wethouders, een zeer brede coalitie inclusief de partij Wat Wassenaar Wil en een nieuwe coalitie zonder VVD, maar met CDA, WWW en progressieve fracties. Zijn partij is bereid de laatste twee varianten te steunen.

Deel dit artikel: