Deel van uitgeprocedeerde asielzoekers verlaat Koekamp

DEN HAAG - Een groep van zo’n 25 uitgeprocedeerde asielzoekers heeft in de nacht van woensdag op donderdag het tentenkamp op de Haagse Koekamp verlaten.

Ze hebben dat gedaan omdat ze bang zijn dat ze anders in vreemdelingen detentie terecht komen. Ze hebben voor een aantal dagen onderdak gekregen bij sympathisanten. Een deel van de tenten is ook afgebroken. In het kamp verblijven nu nog een kleine 30 vluchtelingen, aldus woordvoerder Kwinten van de organisatie Recht op Bestaan, die de asielzoekers de afgelopen maanden heeft begeleid. 

Rechter
De uitgeprocedeerde asielzoekers moeten donderdag hun kamp op de Koekamp ontruimen. Dat heeft de rechter bepaald. De groep heeft geprobeerd het besluit van burgemeester Jozias van Aartsen aan te vechten, maar de Haagse rechtbank wees hun verzoek woensdagavond af. Van Aarsten wil dat de asielzoekers vertrekken omdat een permanent verblijf op de Koekamp volgens hem gezondheidsrisico’s  oplevert, zeker nu de winter is aangebroken.

Ontruiming
De uitgeprocedeerde asielzoekers hebben aangekondigd niet mee te werken aan een ontruiming. Ze zullen zich op een vreedzame manier verzetten. De uitgeprocedeerde asielzoekers staan sinds 16 september met hun tenten op de Koekamp, vlak bij station Den Haag Centraal.  

Nieuw kamp
Ook na de ontruiming gaan de acties door, aldus woordvoerder Kwinten. De uitgeprocedeerde asielzoekers kunnen nergens terecht en willen of kunnen niet terug naar het land van herkomst. Ze zullen vechten voor hun bestaan, waarschijnlijk hier in Den Haag. Kwinten sluit niet uit dat elders in Den Haag of in een andere stad een nieuw kamp wordt opgericht.

Deel dit artikel: