Koekamp ontruimd door politie

DEN HAAG - De politie en de ME hebben donderdag het tentenkamp van asielzoekers op de Koekamp in Den Haag ontruimd.
Uitgeprocedeerde asielzoekers en hun sympathisanten hadden zich vastgeketend om de ontruiming te verhinderen. De politie moest de mensen van elkaar loswrikken om ze te kunnen arresteren. In totaal zijn 28 mensen aangehouden, 21 asielzoekers en zeven sympathisanten. Ongeveer 25 vluchtelingen zijn al eerder vertrokken. Zij hebben elders onderdak gekregen bij sympathisanten.

Rechter

De uitgeprocedeerde asielzoekers moeten donderdag hun kamp op de Koekamp ontruimen. Dat heeft de rechter bepaald. De groep heeft geprobeerd het besluit van burgemeester Jozias van Aartsen aan te vechten, maar de Haagse rechtbank wees hun verzoek woensdagavond af. Van Aarsten wil dat de asielzoekers vertrekken omdat een permanent verblijf op de Koekamp volgens hem gezondheidsrisico’s  oplevert, zeker nu de winter is aangebroken.
Ontruiming
De uitgeprocedeerde asielzoekers hebben aangekondigd niet mee te werken aan een ontruiming. Ze zullen zich op een vreedzame manier verzetten. De uitgeprocedeerde asielzoekers staan sinds 16 september met hun tenten op de Koekamp, vlak bij station Den Haag Centraal.  
Nieuw kamp
Ook na de ontruiming gaan de acties door, aldus woordvoerder Kwinten. De uitgeprocedeerde asielzoekers kunnen nergens terecht en willen of kunnen niet terug naar het land van herkomst. Ze zullen vechten voor hun bestaan, waarschijnlijk hier in Den Haag. Kwinten sluit niet uit dat elders in Den Haag of in een andere stad een nieuw kamp wordt opgericht.

Twitter

De gemeente meldt via Twitter dat de ontruiming rustig verloopt. "Beheerst en ambachtelijk optreden van politie tegen passief verzet demonstranten."