Wassenaarse wethouders stellen portefeuille ter beschikking

WASSENAAR - De drie in Wassenaar overgebleven wethouders hebben vrijdag hun portefeuilles ter beschikking gesteld.

In tegenstelling tot hun voormalige collega Dienke Dekker (CDA) stappen zij niet per direct op. Zij willen ‘zaken blijven behartigen die in het belang zijn van Wassenaar,’ aldus de gemeente Wassenaar in een verklaring. Ook zullen ze ‘grote terughoudendheid betrachten en geen politiek controversiële onderwerpen te behandelen’.

De taken van Dekker worden door de overige collegeleden - Marc van Dijk (VVD), Henk de Greef (VVD) en Fred Sanders (D66) - overgenomen.

Project Den Deijl

Dinsdag, tijdens de vergadering van het college van burgemeester en wethouders, zeiden de VVD’ers opeens het vertrouwen in Dekker op. Aanleiding daarvoor was dat zij dachten dat Dekker het project Den Deijl niet langer in goede banen kon leiden.

De wethouders maakten toen bekend dat ze ‘voornemens’ waren hun portefeuille ter beschikking te stellen. Woensdag nam Dekker echter direct ontslag en vandaag hebben haar drie voormalige collega’s een volgende stap gezet.

Dekker noemde de actie van haar collega’s tegen Omroep West ‘een dolksteek in de rug’. Zij vindt dat ook andere wethouders - en in ieder geval Van Dijk - verantwoordelijk zijn voor het project waarbij onder meer een fietstunnel onder de A44 werd aangelegd en dat had te kampen met forse financiële overschrijdingen.

‘Beschadigen’

Volgens Dekker hebben Van Dijk en De Greef ‘de intentie om het CDA en mij als bestuurder te beschadigen.’ Dat schrijft zij in een brief aan burgemeester Jan Hoekema. ‘Ik heb het wethouderschap met hart en ziel vervuld. Al mijn tijd, energie, kennis en ervaring heb ik mogen inzetten om mee te werken om Wassenaar nog socialer, groener en veiliger te maken. Met velen in de Wassenaarse samenleving heb ik hieraan invulling kunnen geven. Graag had ik nog allerlei dossiers, die op mijn agenda stonden, willen afronden dan wel opzetten. Dat is mij nu onmogelijk gemaakt.’

Het CDA stelt in een verklaring ‘diep geschokt’ te zijn door de handelswijze van de liberalen. ‘Wassenaar is op een ongeëvenaarde wijze door deze wethouders in een bestuurscrisis gestort. Voor de CDA fractie is het onacceptabel dat haar wethouder Dienke Dekker op deze wijze wordt beschadigd. De komende dagen zal duidelijk worden op welke voorwaarden de CDA fractie nog verantwoordelijkheid wil en kan nemen voor het dagelijks bestuur van onze gemeente.’

Inmiddels zijn alle fractievoorzitters uit de Wassenaarse gemeenteraad onder leiding van burgemeester Hoekema bijeen geweest om te bespreken wat er nu moet gebeuren.

Anouk van Eekelen, fractievoorzitter van de grootste partij in Wassenaar, de VVD, gaat inventariseren welke coalitie er te vormen is. Van Eekelen wil zelf niet veel over de voortgang kwijt, zegt ze. ‘We zijn begonnen met praten. Zo’n proces moet in stilte plaats hebben.’

Deel dit artikel: