'Even aantikken door de ME heeft voortreffelijk gewerkt'

DEN HAAG - De jaarwisseling komt er weer aan. De hulpdiensten in de regio Haaglanden zullen ook dit jaar weer alles in het werk zetten om de jaarwisseling ordelijk te laten verlopen. De politie noemde de jaarwisseling 2011/2012 de 'rustigste in jaren'. Toch liep het op bepaalde plekken in Haaglanden uit de hand.

Hieronder een terugblik:

Op de Danny Kayelaan in Zoetermeer worden tijdens de jaarwisseling veertien jongeren opgepakt die de politie met molotovcocktails zouden hebben bekogeld

Op de Olieslagerlaan in de Haagse wijk Ypenburg komt het voor het tweede jaar op rij tot een confrontatie tussen feestvierders en de ME. Op beelden van TV West is te zien dat de politie bewoners met de wapenstok hun huizen inslaat. De politie wilde een dag later echter niet spreken van charges en burgemeester Van Aartsen noemde de acties met de wapenstok 'even aantikken'. Dat 'aantikken had volgens de burgemeester overigens 'voortreffelijk gewerkt.'

'Uit het niets'

Wijkbewoners snappen niets van het politieoptreden. Volgens hen kwam het geweld uit het niets.  'We waren gewoon aan het wensen, moesten we opeens naar binnen anders kreeg je slaag', zegt één van hen. 'Er was een vrouw die moest van de politie bij vreemden het huis in, maar terwijl de deur dicht bleef, bleef de politie haar slaan. Terwijl ze geen kant op kon.'

Ondanks dat de politie de jaarwisseling van 2011/12 'onwerkelijk rustig' noemt, is er wel grote teleurstelling over het aantal autobranden. Vandalen zetten in totaal 80 auto's in brand. Alleen in Den Haag waren dat er 47. In 2010/11 gingen er in totaal 52 auto's in vlammen op, een jaar eerder waren dat er nog 'slechts' 37. Het verdriet is groot, zegt de politie op Nieuwjaarsdag, omdat er een speciaal team was opgericht om het aantal autobranden flink te reduceren.

300 arrestaties

In totaal worden er de regio Haaglanden met de jaarwisseling ruim 300 mensen opgepakt. Het jaar ervoor waren dat er nog 70. Rond Oud en Nieuw wordt net als in de jaren ervoor door Justitie het snelrecht ingezet. Dat houdt in dat opgepakte relschoppers zich al op 1 januari voor de rechter moeten verantwoorden. 

ook komende jaarwisseling hanteert Justitie een lik-op-stukbeleid, dat dit jaar goeddeels hetzelfde is als vorig jaar. Een verschil met vorig jaar is dat relschoppers deze keer op 2 januari gepland, omdat op 1 januari veel relschoppers nog niet nuchter zijn.

Maatregelen

Ook de gemeenten hebben voor komende jaarwisseling weer maatregelen aangekondigd. In Den Haag ligt de nadruk op het voorkomen van schade. In Zoetermeer komt er een groot feest waar jongeren de jaarwisseling kunnen doorbrengen.

Deel dit artikel: