Canadees wil 54 jaar oude boete betalen

DEN HAAG - Het was nog maar een oud, bruin, verkruimeld stukje papier. Maar het bleef Guus Niesink zijn leven lang achtervolgen. Een maand voor hij in Canada stierf, vertelde hij aan zijn zoon Patrick dat hij 54 jaar geleden een bekeuring had gekregen en die nooit betaalde.

Toen Patrick de afgelopen dagen voor een kort bezoek in Nederland was en onder meer zijn oude bekende Maria Lewanski bezocht, wilde hij het verzuim van zijn vader goed maken. Dus ging hij naar het politiebureau in Den Haag om de 54 jaar oude bekeuring te betalen. Na kort overleg besloten de dienstdoende agenten dat Niesink niet hoefde te betalen. Maar ze wilden wel graag een kopie voor een verzameling van oude politiespullen.

Emigreren

De ouders van Maria Lewanski en Patrick Niesink besloten, net als veel andere Nederlanders in die tijd, eind jaren vijftig te emigreren. Ze gingen naar Canada en leerden elkaar daar kennen op een Nederlandse club.

Net voordat Guus Niesink vertrok, kreeg hij een verkeersboete. Waarvoor precies, is niet helemaal duidelijk, vertelt Lewanski. Waarschijnlijk werd hij aangehouden bij een controle en constateerden de agenten dat er iets mis was met de remblokken van het voertuig.

Eerlijk

Guus Niesink stapte echter op de boot zonder te betalen – welk bedrag stond niet op de bon. ‘Die vader was altijd een eerlijk persoon. Ik denk dat het altijd is blijven knagen,’ zegt Lewanski die inmiddels na enige omzwervingen over de wereld weer in Den Haag woont. ‘Kort voordat hij stierf, vertelde hij het verhaal aan zijn zoon Patrick. Het heeft hem al die jaren waarschijnlijk toch niet helemaal lekker gezeten.’
Patrick Niesink was afgelopen dagen, op doortocht van Istanbul in Turkije naar Ottawa, op bezoek bij Lewanski in Den Haag. En nam de bekeuring mee. Donderdag gingen ze naar het politiebureau aan de Jan Hendrikstraat om hem te betalen.

Geloven

De dienstdoende agenten konden het eerst niet goed geloven, vertelt Lewanski. ‘Ze gingen overleggen met hun leidinggevende en kwamen terug met de mededeling dat Niesink niet hoefde te betalen. Wel wilden ze er graag een kopie van maken voor een collega die oude politiespullen verzamelt.’
Dus stapte Niesink vrijdagmorgen in het vliegtuig terug naar Canada. Met de originele bekeuring nog in zijn bezit. En een ingeloste, 54 jaar oude, schuld.

Deel dit artikel: