'Slopen Pier goedkoper dan opknappen'

DEN HAAG - De sloop van de Pier in Scheveningen gaat ongeveer twee miljoen euro kosten. Dit stellen sloopbedrijven die op verzoek van Omroep West een inschatting van de prijs hebben gemaakt.

Het slopen van de Pier is een stuk goedkoper dan het opknappen van de Pier. Eind november bleek uit berekeningen dat vijf miljoen euro nodig is om het achterstallig onderhoud aan te pakken en om de Pier aantrekkelijk te houden zal ieder jaar ruim één miljoen euro nodig zijn.

De Pier kan niet worden opgeblazen, omdat er geen puin in zee mag komen. Dat betekent dat kranen vanaf pontons in zee de fundering moeten slopen. Het puin moet dan op schepen worden afgevoerd.

Graag klus klaren

Van Diemen Sloopwerken uit Leiden en de directeur van de firma Knijnenburg uit Den Haag willen de klus graag klaren.

De Pier van Scheveningen is failliet. Eigenaar Van der Valk heeft het faillissement aangevraagd. De gemeente Den Haag gaat geen actie ondernemen om de Pier in Scheveningen te behoeden voor een faillissement. Volgens wethouder Norder van Den Haag blijft eigenaar Van der Valk verantwoordelijk voor de Pier, niet de gemeente.

Omroep West heeft horecaconcern Van der Valk gevraagd om een reactie. Een woordvoerder van de familie laat weten dat zij niet willen niet reageren.

Bewogen geschiedenis

De Pier kent een lange geschiedenis. De eerste Pier is in 1901 gebouwd,  maar brandde in de oorlog af. De huidige pier is gebouwd in de jaren 50. Prins Bernhard verrichtte in 1961 de opening. Het was een populaire attractie die door miljoenen mensen werd bezocht. Maar uiteindelijk raakte de Pier door gebrek aan geld in verval. In 1991 kocht Van der Valk de Pier voor het symbolische bedrag van één gulden..

De Pier heeft het zwaar te verduren gehad. Een hevige brand in 2011 verwoestte het complete kinderspeeleiland. De technische recherche heeft na de brand onderzoek gedaan naar de oorzaak van de brand. Er is geen bewijs van brandstichting gevonden. De brand is mogelijk door kortsluiting ontstaan.

Deel dit artikel: