Pas vanaf 1 jaar aanmelden voor basisschool

REGIO - DEN HAAG - Ouders in Den Haag kunnen hun kind vanaf januari pas op 1-jarige leeftijd inschrijven voor één basisschool en niet meer wanneer zij dat zelf willen. Op die manier moet worden voorkomen dat ouders soms zelfs met een echo van hun nog ongeboren kind naar verschillende scholen in Den Haag gaan, om het daar in te schrijven.
Dat maakten de Haagse wethouder Ingrid van Engelshoven (D66, onderwijs) en de scholen maandag bekend. ‘Het is niet langer: wie het eerst komt, het eerst maalt. Iedereen kan zijn kind nu op tijd inschrijven voor de gewenste basisschool’, aldus Van Engelshoven. ‘Dit zorgt voor helderheid, want veel ouders hebben nu al stress als ze een kind krijgen.’
Daarnaast schrijven ouders hun kinderen soms op meerdere scholen tegelijk in. Daardoor raken de bestanden ‘vervuild’. Het nieuwe systeem moet ook daaraan een einde maken.

De eerste

Den Haag is voor zover bekend de eerste gemeente die deze regel invoert.
Wanneer kinderen 11 maanden zijn, ontvangen ouders een brief met daarin de oproep hun kind aan te melden bij één basisschool. De school verzamelt tot 30 september alle aanmeldingen en bepaalt aan de hand van het eigen toelatingsbeleid hoeveel en welke kinderen worden toegelaten.
Kinderen die geboren zijn tussen 1 oktober 2012 en 1 januari 2013 vallen binnen een overgangsregeling. Wanneer deze kinderen in 2012 zijn aangemeld en van de school te horen hebben gekregen dat ze zijn toegelaten, blijft deze toelating van kracht. Ouders kunnen hun kind op slechts één school aanmelden.
Meer informatie over de nieuwe regels voor het aanmelden op de basisschool zijn te vinden op www.eenaanmeldleeftijd.nl.