nieuws

Van der Valk liet Pier bewust failliet gaan

DEN HAAG - Het lijkt er op dat het Van der Valk concern bewust heeft aangestuurd op het faillissement van de Pier. Dat blijkt uit onderzoek van omroep West.
Een half jaar geleden heeft Van der Valk maatregelen genomen in de statuten bij de Kamer van Koophandel. Een verklaring die het moederbedrijf had ondertekend waardoor ze deels aansprakelijk was, is ingetrokken. Daardoor is het moederconcern niet meer aansprakelijk voor verliezen en onkosten. 

Van der Valk ontkent

Van der Valk ontkent ten stelligste dat zij bewust aanstuurt op een faillissement. Over de intrekking van de verklaring zegt een woordvoerder;  ‘Dit hebben wij op advies gedaan van onze juristen en is het gevolg van bepaalde zaken die in 2010 of 2011 hebben gespeeld. Ik kan niet zeggen wat die bepaalde zaken zijn, daarvoor moet ik heel veel juristen raadplegen.’
De gemeente Den Haag is van plan het hoognodig onderhoud aan de pier te plegen, zodat deze weer veilig is voor bezoekers. Wethouder Norder blijft zeggen dat hij de kosten daarvoor gaat verhalen op van der Valk. Maar dat lijkt onmogelijk.

Moederconcern niet verantwoordelijk

Van der Valk laat weten dat het geld in de BV’s op is en dat het moederconcern niet verantwoordelijk is. Deskundigen bevestigen dat beeld.  Het moederbedrijf is wettelijk gezien niet aansprakelijk voor de aparte bv’s die in bezit zijn van de pier. Daarom kan de wethouder de kosten niet verhalen bij van der Valk.
Ook curator Marc Udink laat weten dat de wethouder de kosten niet kan verhalen op Van der Valk. 'Die broodjes worden niet gebakken. Zo zit het recht in Nederland niet in elkaar. Ik ga naar iedereen kijken, ook naar de wethouder zelf.’