Pelgrimsspelden uit 14e eeuw gevonden op het Spui

Pelgrimsspelden2
Pelgrimsspelden2
DEN HAAG - Bij een opgraving op de hoek van het Spui en de Kalvermarkt in Den Haag zijn pelgrimsspelden uit de 14e eeuw gevonden. Ook hebben archeologen van de gemeente een bronzen kandelaar en stukjes van luxe drinkglazen opgegraven.
In totaal zijn honderden gebruiksvoorwerpen uit de 14e en 17e eeuw gevonden. Op de hoek van het Spui en de Kalvermarkt is onlangs een aantal panden gesloopt. Op die plek moet een nieuw woon- en winkelcomplex met een ondergrondse garage komen.

Spui

Het Spui is een van de oudste straten van Den Haag en de ontwikkeling daarvan kwam in een stroomversnelling toen in 1344 het water van het Spui door middel van een kanaal met de Vliet verbonden werd en allerlei handelaren en ambachtslieden zich daar vestigden.
De oudste sporen die op deze locatie zijn aangetroffen, zijn funderingen van een huis uit de tweede helft van de 14e eeuw. Dit huis was vermoedelijk voor een groot deel van baksteen in een periode dat de meeste huizen nog van hout waren. Op basis hiervan concluderen de archeologen dat de bewoners van dit pand welgesteld waren.

Bedevaartgangers

Pelgrimsspelden werden door bedevaartgangers op de plaats van de bedevaart gekocht en zichtbaar op de hoed of kleding gedragen. Naast een muntspeld en een schelp die duidt op bedevaartoord Santiago de Compostella, is een hele fraaie opengewerkte speld gevonden, die oorspronkelijk uit Aken afkomstig is. Deze speld verbeeldt Maria met kind.
Een andere mooie vondst betreft twee stukken gebrandschilderd glas met daarop tekstregels in Gotische letters. Het vermoeden bestaat dat deze fragmenten afkomstig zijn van het klooster Maria in Galilea dat in 1463 gesticht en circa 1574 afgebroken werd. Dit klooster stond in het gebied tussen de Bagijnestraat, de Lange Poten en de Korte Houtstraat.