PVV grote afwezige in Den Haag

DEN HAAG - De PVV in Den Haag was vorig jaar het meest afwezig tijdens gemeenteraadsvergaderingen. Zestien keer meldde een PVV’er zich af voor een vergadering. Dat blijkt uit een inventarisatie van Omroep West.

De PvdA komt met zes keer afwezigheid op nummer twee. De Partij van de Eenheid was er vijf keer niet. Deze laatste partij is een eenmansfractie waardoor de PvdE  tijdens die vergaderingen helemaal niet was vertegenwoordigd. In 2012 werden in totaal zestien raadsvergaderingen gehouden. CDA, Haagse Stadspartij, SP en Partij voor de Dieren waren altijd bij allemaal aanwezig. 

Nauwelijks aanwezig

Opvallende afwezige bij de PVV is Marjolein van de Waal. Zij kreeg negen maanden lang haar maandelijkse raadsvergoeding van 2181,10 euro bruto terwijl zij nauwelijks aanwezig was bij de raadsvergadering. Het gaat om een bedrag van in totaal bijna 20.000 euro.
De Waal stapte eind december 2011 uit de PVV-fractie om samen met een andere ex-PVV’er, Arnoud van Doorn, een nieuwe partij op te richten maar ook daarna kwam zij weinig naar vergaderingen. Uiteindelijk stapte zij op 22 mei uit de raad. Daarna werd ze vervangen. In die periode van september 2011 tot 22 mei 2012 was zij van de twaalf vergaderingen slechts drie keer in de raadszaal te vinden. 

Ziekte

PVV’er Paul ter Linden is vanwege ziekte sinds oktober 2012 niet meer in het stadhuis geweest. In totaal miste hij daardoor zes vergaderingen. De verwachting is dat hij voorlopig niet terugkeert.

Volgens PVV-fractievoorzitter Machiel de Graaf is de grote afwezigheid te wijten aan ziekte. 'En dat is overmacht,' zo zegt hij. 'Wij hebben de pech gehad dat raadsleden ziek waren en daar is niets aan te doen.'

Bij de PvdA was fractievoorzitter Jeltje van Nieuwenhoven het meest afwezig. Zij meldde zich vier keer af.        

Koppelen

Volgens hoogleraar innovatie en regionaal bestuur aan de Universiteit Twente, Marcel Boogers, is de aanwezigheid van gemeenteraadsleden tijdens vergaderingen niet af te dwingen. Sommige gemeenteraden kiezen er wel voor om een deel van de vergoeding te koppelen aan het verschijnen van de politici. Dit door het invoeren van een systeem met gedeeltelijk presentiegeld. Maar daarvoor is in Den Haag niet gekozen.
Een raadsvergadering, zegt Boogers, kan pas doorgaan als het zogenaamde quorum aanwezig is. Dat is de helft plus een van het aantal raadsleden. In Den Haag is het nog niet voorgekomen dat een vergadering niet doorging omdat er te weinig raadsleden aanwezig waren.

Probleem

Boogers zegt ook dat het op zich niet zo'n probleem is als een raadslid er eens niet is. Alleen bij belangrijke stemmingen, zoals over een motie van wantrouwen tegen een wethouder, zou het een probleem kunnen vormen als er mensen afwezig zijn.

» Bekijk hier de complete lijst van afmeldingen in 2012

Deel dit artikel: