CDA: Maak Pier monument

DEN HAAG - De Scheveningse Pier is ‘een markante plek’ en mag niet verloren gaan. Het CDA in de Tweede Kamer wil daarom dat het kabinet alle mogelijkheden onderzoekt om het bouwwerk te behouden, eventueel moet het zelfs de status van Rijksmonument krijgen.

Het doek lijkt onder te gaan voor de Pier in Scheveningen. Het casino en het restaurant van Van der Valk werde dinsdagmiddag door de rechtbank in den Haag failliet verklaard. Het CDA wil nu voorkomen dat er straks helemaal niets van overblijft. De partij vindt dat het 'een markant gebouw is met cultuurhistorische waarde'. Het zou kenmerkend zijn voor de naoorlogse wederopbouwperiode in Den Haag en heel Nederland.

Tweede Kamerlid Mona Keijzer wil voorkomen dat de gemeente Den Haag en Van der Valk naar elkaar wijzen als het gaat om de verantwoordelijkheid en dat er daarom niets gebeurt. 'Als je aan mensen in Nederland vraagt om tien bijzondere gebouwen op te noemen, is er een grote kans dat de Pier er bij zit.'

Bemiddelen

Zij wil daarom dat eventueel ook minister Jet Bussemaker van onderwijs, cultuur en wetenschap een rol gaat spelen. Dat kan zijn door te gaan bemiddelen, maar eventueel ook door bijvoorbeeld door het aan te wijzen als Rijksmonument. Ook wil ze weten of het Rijk verantwoordelijk is voor het eventuele bouw- of sloopwerk.

Keijzer: ‘Als mensen aan Scheveningen denken, dan zien ze het Kurhaus en de Pier voor zich. Ik vind dat we zo’n markante plek, met zo’n cultuurhistorische waarde, niet zomaar verloren mogen laten gaan.’

 

Deel dit artikel: