Deel asielzoekers terug naar Koekamp

DEN HAAG - Een deel van de uitgeprocedeerde vluchtelingen die in de Sacramentskerk in Den Haag zitten, verhuist woensdag naar een nieuw tentenkamp op de Koekamp. Dat doen ze volgens de organisatie Recht op Bestaan uit protest.

In de kerk in de Haagse Vogelwijk verblijven nu zo'n dertig vluchtelingen, maar Recht op Bestaan verwacht dat dit er veel meer worden. De leegstaande Sacramentskerk werd zaterdag gekraakt door mensen van het Kraakspreekuur. Het bisdom van de kerk zou volgens de asielzoekers hebben ingestemd met de tijdelijke huisvesting.

Koekamp eerder ontruimd

Op de Koekamp in Den Haag bivakkeerde eerder al lange tijd een groep uitgeprocedeerde asielzoekers. In december liet de gemeente het kamp via de rechter ontruimen omdat het permanente verblijf van de demonstranten in de winterkou een gevaar voor de gezondheid zou zijn.

Volgens de woordvoerder van Recht op Bestaan moet de winterkou nu geen bedreiging meer zijn omdat de asielzoekers hun toevlucht kunnen zoeken in de kerk als het te gortig wordt. Ook kunnen ze elkaar afwisselen.

De organisatie heeft maandag een gesprek met de politie over dit voornemen. Indien nodig is Recht op Bestaan bereid om weer te gaan procederen.

Foto: Ricardo Mulder

Deel dit artikel: