Bisdom teleurgesteld in gemeente Den Haag

DEN HAAG - Het bisdom Rotterdam is teleurgesteld in het stadsbestuur van Den Haag. Omdat de gemeente geen oplossing heeft gevonden voor de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers in de stad wordt het bisdom nu geconfronteerd met dit probleem.

Dat zegt vicaris Ad van der Helm naar aanleiding van de ongeveer dertig asielzoekers die sinds zaterdag in de Sacramentskerk in Den Haag bivakkeren. De gemeente liet in december het tentenkamp van de uitgeprocedeerde asielzoekers op de Koekamp ontruimen. Sindsdien zwerven deze mensen van hot naar her.

Overvallen

'Nu worden wij hiermee overvallen. Plotseling wordt onze kerk gekraakt en dat is niet leuk. Boos is een groot woord, maar we zijn zeker teleurgesteld in de gemeente. De kerk wordt niet meer geschikt geacht om mee te beslissen over beleid, maar nu kunnen wij het weer oplossen', zegt Van der Helm.

Het bisdom vindt het verblijf van de dertig asielzoekers zeer onwenselijk, maar zal niet de politie vragen om de kerk in de Haagse Vogelwijk te ontruimen. 'We willen niet dat er onmenselijk met mensen wordt omgegaan', aldus Van der Helm.

Kortsluiting

Het bisdom heeft zondag al even contact gehad met de gemeente en maandag volgt nader overleg. 'We willen dan ook best meehelpen met het zoeken naar een zorgvuldige oplossing, maar opvang in de kerk kan niet. Dat is niet veilig. Er is beperkt elektriciteit en water. Ze hebben zelf gasflessen meegenomen. Als er straks te veel elektrische apparaten worden aangesloten, krijg je misschien wel kortsluiting.'

De Sacramentskerk is eigendom van de parochie De Vier Evangelisten. Vicaris Van der Helm adviseert de parochie namens het bisdom. De kerk is niet meer in gebruik en staat te koop.

 

Deel dit artikel: