Stedin wil energietoevoer Pier afsluiten

DEN HAAG - Netbeheerder Stedin gaat de energietoevoer naar de Scheveningse Pier afsluiten. Dat zegt Marc Udink, curator van de Pier. Om dat te voorkomen, spant hij een kort geding aan dat donderdagmiddag dient bij de Haagse rechtbank.

Volgens de curator is Stedin van plan het gas af te sluiten omdat de energieleverancier bang is geen geld meer te krijgen. Weliswaar is er een waarborgsom aan Stedin betaald, maar deze zou alleen voor het transport van de energie zijn en niet voor het gebruik zelf, zo stelt Udink. Udink vreest dat de ondernemers die nog op de Pier zitten hun werk niet meer kunnen doen als het gas wordt afgesloten.

Stedin laat in een reactie weten dat de Pier geen contract meer heeft met een gasleverancier. Daarom kan Stedin niets anders doen dan het gas af te sluiten. Voor de elektriciteit zou wel een contract zijn.

De eigenaar van de Pier, horecaconcern Van der Valk, heeft het Scheveningse bouwwerk failliet laten verklaren. Het onderhoud kost te veel en de Pier is niet meer rendabel. Uit onderzoek van Omroep West bleek dat Van der Valk waarschijnlijk met opzet heeft aangestuurd op een faillissement.

Gemeente

De Pier kampt met een hoop achterstallig onderhoud. Volgens wethouder Marnix Norder gaat dat tussen de 80.000 en 125.000 euro kosten. Hij wil die kosten gaan verhalen op Van der Valk. De curator stelt echter dat dit onmogelijk is.

Wat er met het monumentale bouwwerk gaat gebeuren, is nog onduidelijk. De curator heeft gezegd dat hij de Pier wil behouden voor Scheveningen.

Deel dit artikel: