HTM: 'Reizigers dupe verslonzen tramnet'

DEN HAAG - Het beheer van het tramnet in de regio Den Haag is de afgelopen jaren verslonsd. Daarvan zijn reizigers nu de dupe, erkent HTM-woordvoerder Harald Hameleers.

Het Stadsgewest Haaglanden is verantwoordelijk voor het beheer. Het gemeentelijke samenwerkingsverband heeft te weinig rekening gehouden met strengere winters en de gevolgen voor de reizigers. Volgens Hameleers wordt daarmee de spijker op zijn kop geslagen.

'In Amsterdam en Rotterdam hebben bijvoorbeeld alle wissels verwarming, hier in Den Haag maar veertien van de ruim 600 wissels', aldus Hameleers. 'Wij hebben het geld niet om het aantal wissels met verwarming uit te breiden.' Volgens Hameleers gaat 'Haaglanden' daarover.

Ook voelt HTM zich slachtoffer van de bezuinigingsdrift in het verleden van de lokale politiek. 'In de jaren tachtig en negentig zijn vijftien pekeltrams wegbezuinigd.' Uiteindelijk had HTM nog maar één tram uit 1926 over die pekel verspreidt om de rails sneeuwvrij te krijgen. 'Vorig jaar hebben we vier trams omgebouwd om te pekelen', aldus Hameleers die daarmee reageert op de kritiek dat al sinds de eerste sneeuwdag dit jaar drie tramlijnen uit de dienstregeling zijn gehaald.

Hameleers steunt de oproep aan het publiek om de lokale politiek aan te spreken over de problemen in het openbaar vervoer in de regio Den Haag. Het Stadsgewest Haaglanden heeft nog niet gereageerd op de kritiek.

Deel dit artikel: