'Ik zak door het ijs. Wat nu?'

Wak in het ijs
Wak in het ijs
REGIO - De komende dagen krijgt de regio te maken met matige tot strenge vorst. Tot en met zaterdag kan het kwik in de nachtelijke uren mogelijk dalen tot -11 graden of nog iets lager, meldt weerman Huub Mizee.
Door deze vorst wagen steeds meer mensen zich op het ijs, maar op veel open wateren is het ijs nog niet dik genoeg om veilig te kunnen schaatsen. Zondagmiddag kwam de 58-jarige Maarten de Bruin uit Bodegraven niet meer thuis na een schaatstocht op de Nieuwkoopse plassen.
Veel mensen weten eigenlijk niet goed wat te doen als je door het ijs zakt. Omroep West zet de belangrijkste informatie hieronder op een rijtje.

Hoofd boven water

Als je merkt dat je door het ijs dreigt te zakken, houd dan je adem in en probeer te voorkomen dat je hoofd onder water komt. Gebeurt dit toch, probeer dan zo snel mogelijk weer met je hoofd boven water te komen, want de eerste seconden zijn essentieel.
Het is belangrijk om niet in paniek te raken. Door de plotselinge val in het koude water kun je gaan hyperventileren en verandert je hartslag. Als je rustig weet te blijven, hebben mensen met een goede conditie twee tot vijf minuten om uit het water te komen, zonder kracht te verliezen. Paniek is je grootste vijand.

Onder het ijs

Als je onder het ijs komt is het opnieuw belangrijk om rustig te blijven. Probeer het wak waar je doorheen bent gezakt te vinden. Mocht er sneeuw op het ijs liggen, dan is het ijs overal donker. Probeer dan naar de lichte plek te bewegen. Is het ijs overal licht van kleur, beweeg dan naar de donkere plek.
Het is aan te raden om zijwaarts of ruggelings uit het wak te komen door je met je voeten af te zetten tegen het ijs. Ook op het ijs rollen is een goede manier. Sta niet meteen op, want het ijs rondom het gat kan zwak zijn. Rol of kruip een paar meter van het wak vandaan, om vervolgens op handen en knieën weg te kruipen naar een steviger stuk ijs.

Ik kom er niet uit?

De kans bestaat dat je na vijf tot tien minuten nog steeds niet zelfstandig uit het water weet te komen. Stop met worstelen, want dat kost je teveel energie en kan leiden tot een lagere lichaamstemperatuur. Je hebt de grootste kans om te overleven als je het hoofd boven water weet te houden.
Strek je armen plat op het ijs of probeer een stuk ijs beet te pakken. Je handen kunnen op die manier vastvriezen, waardoor de kans kleiner is dat je het water in glijdt als je buiten bewustzijn raakt. Hiermee vergroot je de kans dat de hulpdiensten je kunnen redden.

Er zakt iemand door het ijs!

Denk aan je eigen veiligheid, alarmeer 112 en geef zo nauwkeurig mogelijk door waar je bent. In een natuurgebied kunnen herkenningspunten van groot belang zijn. Vraag andere mensen (als ze in de buurt zijn) om je te assisteren bij de hulpverlening.
Kruip liggend naar het wak toe. Zorg, als dat mogelijk is, dat je jezelf met een touw borgt aan de kant. Maak contact met het slachtoffer en probeer hem of haar uit het gat te trekken, eventueel met behulp van een tak of kledingstuk.