Gemeente: 'Gekraakte Sacramentskerk is brandveilig'

DEN HAAG - De gekraakte Sacramentskerk in de Haagse Vogelwijk is brandveilig, meldt de gemeente Den Haag. Volgens de gemeente heeft de brandweer het bivak van de krakers en uitgeprocedeerde asielzoekers geïnspecteerd en is er geen reden voor ontruiming.

De leegstaande kerk werd op 12 januari gekraakt door actiegroep Recht op Bestaan, die opkomt voor uitgeprocedeerde asielzoekers. Sindsdien hebben zo’n 25 voornamelijk Iraakse Koerden hun intrek genomen, die eerder een tentenkamp hadden op de Koekamp in het centrum van Den Haag. Zij proberen de koude kerk enigszins warm te stoken met kleine gaskachels en elektrische straalkachels. Ook wordt er gekookt op butagas. Douchen doen de vluchtelingen bij buurtbewoners thuis.

De parochie heeft als eigenaar van het gebouw aangifte gedaan van de kraakactie. Het bisdom maakt zich zorgen om het welzijn van de asielzoekers en de veiligheid. ‘We willen zoeken naar een oplossing maar opvang in de kerk kan niet. Dat is niet veilig’, zei vicaris Ad van der Helm. ‘Er is beperkt elektriciteit en water. En ze hebben gasflessen naar binnen genomen.’

De gemeente Den Haag vindt de situatie wel veilig. ‘De brandweer is er langs geweest en op basis hiervan is er geen directe aanleiding om op te treden op grond van de brandveiligheid’, aldus een woordvoerder.

Deel dit artikel: