'Pier is brandonveilig, sluiting dreigt alsnog'

Pier op Scheveningen
Pier op Scheveningen
DEN HAAG - De Pier in Scheveningen is brandonveilig en moet snel dicht als er niets gebeurt. Dat heeft de brandweer in Den Haag hem laten weten, zo meldt curator Marc Udink van de Pier.
Woordvoerder Judith Kessels van de veiligheidsregio Haaglanden bevestigt dat de brandweer een controle heeft uitgevoerd op de Pier. Daarbij is gebleken dat de sprinklerinstallatie niet werkt. Volgens Kessels is het nu aan de gemeente Den Haag om al dan niet over te gaan tot sluiting. De gemeente Den Haag laat weten later vandaag meer duidelijkheid te geven.

Curator furieus

Udink is furieus over deze maatregel. 'Volgens de brandweer moet ik maar investeren in de Pier om die installatie op orde te krijgen. Maar ik heb geen cent!' De eis van de brandweer zou betekenen dat de laatste ondernemers die nog op de Pier zitten hun winkels snel moeten sluiten. Het is nog onduidelijk wat er nu donderdag en vrijdag verder gaat gebeuren.
Udink: 'De brandweer moet coulant zijn op dit moment. Ik heb net de eerste hobbel genomen door gas en elektra voor de Pier te behouden. En nu dit weer. We moeten met z’n allen naar oplossingen zoeken en niet ondernemers dwars zitten.' De curator zegt donderdag gebeld te hebben met burgemeester Van Aartsen om te zoeken naar een tijdelijke oplossing, om sluiting te voorkomen. Udink is juist bezig om kopers te vinden voor de Pier. De onmiddellijke sluiting komt hem slecht uit.

Gemeente stelt verkoopregels op

De gemeente Den Haag is op verzoek van de curator bezig met het opstellen van verkoopregels voor de Pier. Volgende week woensdag wordt dit aan de commissie Ruimte voorgelegd.
Het document is voor de curator van de Pier bedoeld en bestaat uit gegevens uit het bestemmingsplan en informatie uit bestaande plannen van de gemeente Den Haag voor de Scheveningse kust. Curator Udink liet eerder weten dat de gemeente snel duidelijkheid moet geven over de Pier, want investeerders dreigen af te haken. Belangstellenden willen weten wat ze er mee kunnen en of dat mag van de gemeente. Volgens Udink wordt de Pier naar verwachting binnen twee tot drie maanden verkocht
De toekomst van de Pier staat op het spel sinds twee Pier-BV’s van de de familie Van der Valk failliet werden verklaard.