Steun voor reddingsplan Den Haag Zuidwest

DEN HAAG - De gemeente Den Haag en woningbouwcorporatie Vestia gaan samen een wijkontwikkelingsmaatschappij (WOM) oprichten om er zo voor te zorgen dat de vernieuwing van Den Haag Zuidwest door kan blijven gaan.

De Haagse politiek steunt het voorstel van wethouder Marnix Norder (PvdA, bouwen) daartoe, bleek donderdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering.

In die Wom brengt Vestia de woningen in: 2000 stuks. De gemeente investeert geld, de komende tien jaar maximaal 80 miljoen euro. De WOM gaat van die 2000 woningen er duizend slopen. Daarvoor in de plaats komen er 750 nieuwe huizen terug. Nog eens 250 woningen worden gerenoveerd. Om welke het gaat, is nu nog niet precies bekend. De afspraken zijn nodig vanwege grote financiële problemen bij Vestia. De bedoeling is dat Den Haag het geld terug krijgt via verkoop van woningen.

Balen

Tijdens de vergadering werd duidelijk eigenlijk alle partijen ervan balen dat het nodig is om een dergelijke constructie op te zetten omdat Vestia door risicovol handelen in zwaar weer is terecht gekomen. De coalitiepartijen PvdA, VVD en D66 benadrukten echter allemaal dat er harde afspraken zijn gemaakt over bijvoorbeeld de looptijd van het project. En omdat zij Zuidwest niet willen laten verloederen, stemmen ze daarom in.

Aanval

De PVV opende tijdens het debat hard de aanval op de ‘gevestigde partijen’. Volgens raadslid Bart Brands helpen faciliteren zij hiermee diefstal. Maar toen hem werd gevraagd of de PVV dan zelf een alternatief heeft, kwam er geen helder antwoord. ‘De PPV gedraagt zich een beetje als een puber,’ constateerde CDA-fractieleider Gert-Jan Bakker daarop. ‘Overal tegenaan trappen.’

Deel dit artikel: