PvdA wil generaal pardon Sacramentskerk

DEN HAAG - Er moet een oplossing komen voor de uitgeprocedeerde asielzoekers die al twee weken bivakkeren in de gekraakte Sacramentskerk in Den Haag. Dit vindt de PvdA in de Haagse gemeenteraad.

Raadslid Marieke Bolle heeft binnenkort overleg met de PvdA in de Tweede Kamer over de ongeveer 25 Iraakse Koerden  in de Sacramentskerk in de Vogelwijk. De IND wil deze groep uitzetten omdat de vluchtelingen zijn uitgeprocedeerd en Irak veilig zou zijn. Maar volgens de asielzoekers loopt in Irak hun leven nog steeds gevaar. Bovendien laat Irak deze mensen alleen toe als zij vrijwillig terugkeren.

‘Uitzichtloos’, zegt Marieke Bolle, raadslid voor de PvdA. ‘Deze mensen vallen tussen wal en schip. Hoe lang ga je het volhouden in een koude kerk met alleen wat hulp van omwonenden?’

Beleid

De gemeente Den Haag kan niets betekenen voor asielzoekers, want het Rijk gaat over de opvang en terugkeer van asielzoekers. Daarom gaat Bolle er bij de Tweede Kamerfractie van de PvdA op aandringen om het beleid te veranderen.

Bolle ziet het liefst een generaal pardon voor uitgeprocedeerde asielzoekers die niet terug kunnen en hier al jaren verblijven. Het recht op werk ziet zij als een praktische oplossing. ‘Als deze mensen mogen werken, is hun situatie al minder uitzichtloos’.  

Deel dit artikel: