Oud-CDA-er wordt voorzitter partij De Mos

DEN HAAG - Het voormalig Haags CDA-gemeenteraadslid Wil Vonk wordt voorzitter van de partij van Richard de Mos. Vonk zat tot de raadsverkiezingen van 2010 acht jaar voor het CDA in de gemeenteraad.

De secretaris van de partij is ook een oude bekende in de Haagse politiek: Willem van der Velden. Hij zat voor de LPF in de Tweede Kamer en de gemeenteraad. Penningmeester wordt financieel deskundige Derk Roos. Het bestuur van de politieke vereniging heeft maandag de benodigde documenten ondertekend bij de notaris.

De taak van het bestuur wordt vooral het geluid uit de wijken van Den Haag naar de politiek van De Mos te vertalen. Bovendien wordt het nauw betrokken bij het schrijven van het verkiezingsprogramma. Binnenkort verschijnt er al een 10-punten plan van de partij.

'CDA losgezongen van de burger'

Voor Wil Vonk betekent de overstap een afscheid van het lokale CDA. Zij wil niet te veel kritiek leveren op die partij, maar constateert wel dat die ‘teveel is losgezongen van de burger’. De nieuwe voorzitter: ‘Ik mis dat misstanden in de stad aan de orde worden gesteld in de gemeenteraad. Ik heb geprobeerd om het CDA meer een volkspartij te laten zijn, maar dat is het niet meer.’

Vonk stelt ook dat voordat ze haar nieuwe functie heeft aanvaard, De Mos flink heeft doorgezaagd over zijn standpunt over allochtonen. ‘Want met hoe de PVV daarover denkt, daar heb ik niets mee. Ik ben een mensen-mens. Alle Hagenaars en Hagenezen zijn me dierbaar, ongeacht hun afkomst.’ De mos heeft haar verzekerd dat hij op dit punt ook afscheid heeft genomen van zijn oude partij - de PVV.

'Vijf of zes zetels'

Belangrijke punten voor de nieuwe partij worden ‘luisteren naar de bewoners van de stad’ en de ‘stad leefbaar houden voor iedereen’. Volgens De Mos, Vonk en Van der Velden, hebben bestaande partijen geen oor meer voor de wensen van de Hagenaars, Hagenezen en Scheveningers. De laatste: ‘Vier jaar lang heb ik moeten zien hoe mijn collega’s in de gemeenteraad gingen koffiedrinken of Twitteren als er insprekers waren. Schandalig’.

De Mos verwacht volgend jaar tijdens de gemeenteraadsverkiezingen vijf of zes zetels te halen. Hij wil, als het even kan, ook gaan deelnemen aan het college van burgemeester en wethouders. ‘We willen aan de knoppen zitten, verantwoordelijkheid nemen.’

 

Deel dit artikel: