Den Haag haalt asielzoekers niet uit kerk

DEN HAAG - De gemeente Den Haag is niet van plan om de asielzoekers uit de Sacramentskerk te halen en over te dragen aan de vreemdelingenpolitie.

Dat blijkt uit antwoorden van burgemeester Jozias van Aartsen op vragen van de PVV-raadsleden Bart Brands en Chris van der Helm. Zij willen dat de gemeente en de politie het landelijk kraakverbod gaan handhaven. Als dat gebeurt, zou dat tot gevolg hebben dat de 25 uitgeprocedeerde asielzoekers in de Haagse Sacramentskerk op straat komen te staan.

‘Er ligt een aangifte van kraak van de parochie en dus moet de politie gewoon handhaven en dat gebeurt nu niet’, aldus raadslid Brands tegen Omroep West. ‘En dan moet de vreemdelingenpolitie er vervolgens voor zorgen dat ze het land worden uitgezet.’

Bevoegdheid ligt bij overheid

Maar de burgemeester gaat niet in op de wens van de PVV’ers. ‘De bevoegdheid en verantwoordelijkheid voor de bepaling wie er wel en niet in Nederland mag verblijven berust bij de Rijksoverheid. Het is niet aan het college om wie dan ook over te dragen aan de vreemdelingenpolitie’, stelt het college.

De gemeente blijkt bovendien geen lijst te hebben welke gebouwen in de stad worden gekraakt. Het college: ‘Handhaving van het kraakverbod is een zaak van het Openbaar Ministerie. Het college heeft hierbij geen rol. Er zijn geen gemeentelijke panden gekraakt en de gemeente heeft geen lijst van gekraakte panden in Den Haag.’

Generaal pardon

De PvdA in de Haagse gemeenteraad wil een generaal pardon voor uitgeprocedeerde asielzoekers die niet terug kunnen en hier al jaren verblijven.

Deel dit artikel: