Nieuwe wethouders Wassenaar vol vertrouwen aan de slag

WASSENAAR - De nieuwe wethouders in Wassenaar gaan vol vertrouwen aan de slag. ‘We moeten een streep zetten onder het verleden’, zegt de nieuwe wethouder en voormalig D66-Kamerlid Fatma Koser Kaya.

Zeven weken nadat in Wassenaar een bestuurlijke crisis uitbrak, kon er weer worden gelachen in raadhuis De Paauw. Daar werden dinsdagavond de drie nieuwe wethouders voorgesteld.

Met hun aantreden moet een turbulente periode worden afgesloten. Want het is al lang onrustig in het villadorp. Begin vorig jaar was er befaamde seksrel. Midden december zegden de VVD-wethouders het vertrouwen in hun CDA-collega op. Daarom moest er een heel nieuwe wethouders-ploeg komen.

Nieuwe gezichten

Informateur Bruno Bruins vond Koser Kaya, de Noordwijkse wethouder Leendert de Lange (VVD) en oud-bestuurder van Leidschendam-Voorburg  Eppe Beimers (CDA) bereid om -  in ieder geval  - voor een jaar aan de slag te gaan.

Bruins prees tijdens de presentatie de bereidwilligheid van de partijen om mee te werken aan het schrijven van een nieuw programma voor het komend jaar. Hij denkt dat de aanstaande wethouders een goede tijd tegemoet gaan. 'Het is een heel leuke periode voor een wethouder van buiten om aan de slag te gaan.'

Inspraak in programma

De wethouders worden niet alleen gesteund door hun eigen partijen, maar ook door de PvdA en Democratische Liberalen Wassenaar. In ruil daarvoor kregen zij inspraak in het programma voor komend jaar. Fractievoorzitter Anouk van Eekelen van de VVD, de grootste partij, heeft er vertrouwen in dat deze ploeg het een jaar gaat redden.

De nieuwe wethouders zelf gaan er ook vanuit dat dat gaat lukken. Koser Kaya denkt dit door een ‘open en transparante bestuursstijl’ te kunnen bereiken. Zij wees er ook op dat er pittige uitdagingen wachten: het Rijk schuift steeds meer taken naar gemeenten. ‘Er is dus veel werk aan de winkel. Maar ik heb er zin in.’

Jarenlange ervaring

Eppe Beimers was jarenlang wethouder in Leidschendam-Voorburg. En bovendien twaalf jaar raadslid in die gemeente. ‘Ik weet denk ik dus wel hoe raadsleden behandeld willen worden.’

Leendert de Lange is nu nog bestuurder in Noordwijk en heeft daar ook al het nodige meegemaakt, zo zei hij. De Lange vindt het niet gek om een jaar voor de verkiezingen op te stappen in Noordwijk om naar Wassenaar te verkassen. Hij was toch al niet van plan om na maart volgend jaar door te gaan in de badplaats. Na twee perioden in een bestuur, is het volgens hem tijd om op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging. En die heeft hij in Wassenaar gevonden.

Deel dit artikel: