'Poging om cultuurstad te worden niet voor niets geweest'

Wethouder Marjolein de Jong
Wethouder Marjolein de Jong
DEN HAAG - De inspanningen van Den Haag om in 2018 culturele hoofdstad van Europa te worden zijn niet voor niets geweest. Veel van de ideeën die door instellingen en bewoners zijn aangedragen, krijgen een vervolg. Zo komt er waarschijnlijk een Vredespark in de internationale zone en wordt een ander plan, een kindermusical rond 100 jaar Vredespaleis, gewoon uitgevoerd.
Dat zei de Haagse wethouder Marjolein de Jong (D66, cultuur) donderdag tijdens een debat over het rapport van de jury. Direct na het bekend worden van het vernietigende rapport, uitten veel partijen kritiek op de wethouder. Zij zou zich niet voldoende hebben bemoeid met de inspanningen van Den Haag om in 2018 het culturele centrum van Europa te worden.

'Veel aan gedaan'

Maar De Jong zei donderdag dat Den Haag er juist veel aan had gedaan om met een zo goed mogelijk bidbook te komen. Zo werd er bij steden die eerder culturele hoofdstad waren en in Brussel informatie ingewonnen. Dat de jury vervolgens toch het plan van Den Haag als onvoldoende beoordeelde, daar kon niemand wat aan doen.
Ook was er kritiek van de jury op het feit dat Den Haag wel ‘visioenen’ schetste maar geen concreet programma op papier zette. De Jong zei echter dat het nu nog te vroeg is voor zo’n programma. ‘De vraag is of dat nog wel waarde heeft over vijfenhalf jaar.’

Gemeenteraad

De gemeenteraad legde zich neer bij deze uitleg. Vooral de coalitiepartijen PvdA, VVD, D66 en CDA hadden eigenlijk niet al te veel zin meer om uitgebreid terug te blikken. ‘Laten we er een punt achter zetten,’ aldus raadslid Arjen Lakerveld van de VVD.
De oppositie, vooral Haagse stadspartij en GroenLinks, lieten nog wel duidelijk blijken te balen van de gang van zaken. Volgens Joris Wijsmuller van de SP en David Rietveld van GroenLinks had de afwijzing ook te maken met het feit dat Den Haag aan de ene kant fors bezuinigt op cultuur en aan de andere kant grote ambities heeft. Maar volgens De Jong zijn die twee wel te combineren.