nieuws

Polenhotel in Haagse Laak open

DEN HAAG - In de 1e Lulofsdwarsstraat in Den Haag is vrijdag een 'Polenhotel' voor 190 arbeidsmigranten geopend. In het complex dat in opdracht van uitzendbureau OTTO Work Force is gebouwd, zijn 95 compleet ingerichte studio’s gemaakt. Per studio is ruimte voor twee mensen die daar kunnen wonen voor minimaal drie maanden tot hooguit 2,5 jaar.
Het Polenhotel moet overlast in de binnenstad voorkomen, waar arbeidsmigranten illegaal in kleine woningen wonen. Wethouder Marnix Norder heeft hoge verwachtingen van deze manier van wonen.
Norder: ‘Naar Den Haag komen 20.000 arbeidsmigranten die allemaal moeten slapen. Maar omdat ze meestal tijdelijk in Nederland blijven om bijvoorbeeld seizoenswerk te doen, is een normaal huurhuis geen optie en hotelovernachtingen zijn duur. Daarom is deze manier van tijdelijke huisvesting een goed alternatief.’

Goed beveiligd

Harry van Zandwijk, één van de initiatiefnemers vertelt dat het complex goed is beveiligd om overlast in en rond het complex te voorkomen. ‘We hebben een pasjessysteem en alleen daarmee kan je naar binnen. Verder is er een groot hek om het complex gebouwd en er is een beheerder die toezicht houdt.’
Het Polencomplex mag niet langer dan 10 jaar openblijven. Ook op de Lozerlaan in Den Haag komt een Polenhotel voor 360 arbeidsmigranten. Deze bouw is vertraagd omdat de opdrachtgever zijn ontwerp moet aanpassen. Binnen enkele maanden zou dit moeten zijn gebeurd.