'Problemen op spoor na afschaffen ov-kaart'

REGIO - Als de ov-studentenkaart wordt afgeschaft, kunnen steden als Delft, Den Haag en Leiden besluiten minder bussen te laten rijden. Dat voorspelt de belangenvereniging Stuurgroep OV-studentenkaart na onderzoek.

Bijna 700.000 studenten in Nederland hadden in 2012 een ov-kaart, daarmee werden ruim 10.000 kilometers afgelegd. Deze kaart is nu gratis voor studenten, de ov-bedrijven krijgen geld van de overheid.

In de politiek wordt momenteel gesproken over afschaffen van de kaart voor studenten, wel zou er dan een kortingkaart komen. De ov-bedrijven vrezen dat de reizigersopbrengsten met 355 miljoen euro gaan dalen, zo werd becijferd door de stuurgroep. Ook zou het studenten gemiddeld zo'n 500 euro extra per jaar gaan kosten.

‘Studenten haken af’

De studentenorganisaties zijn tegen afschaffing van de ov-kaart. Zij vrezen dat studeren daardoor stukken duurder wordt en studenten daardoor gaan afhaken. Ook kan het zijn dat veel meer studenten een kamer gaan zoeken, waar nu al een tekort aan is.

‘Als door de afschaffing van de ov-kaart duizenden extra studenten een kamer gaan zoeken, zijn de problemen niet meer te overzien’, waarschuwt Kai Heijneman, voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb).

Deel dit artikel: