Reinier de Graaf verbetert patiëntveiligheid in operatiekamer

Reinier de Graaf
Reinier de Graaf
DELFT - Reinier de Graaf heeft een geautomatiseerde checklist in gebruik genomen voor de controle van medische apparatuur in de operatiekamer. Dat meldt het ziekenhuis.
Deze pilot is onderdeel van het DORA project, Digital Operating Room Assistant. Doel van dit project is de patiëntveiligheid te verhogen door de processen in de operatiekamer te verbeteren.
Het DORA project is geïnitieerd door de TU Delft en wordt door de provincie Zuid Holland gesubsidieerd. Behalve het Reinier de Graaf ziekenhuis zijn onder andere het LUMC, het Oogziekenhuis Rotterdam, Ultimo Software Solutions en LogiSense als partijen betrokken.
De arts kan eenvoudig zijn verantwoordelijkheid nemen doordat hij in één oogopslag ziet of de medische apparatuur in de OK veilig inzetbaar is. Dit verhoogt direct de patiëntveiligheid. Ook is de communicatie tussen het OK-personeel en de afdeling Klinische Fysica verbeterd. Zij kunnen storingen aan een apparaat eenvoudig melden en het is direct duidelijk over welk apparaat er wordt gesproken. Bovendien weet Klinische Fysica meteen waar het apparaat zich bevindt.
De pilot in het Reinier de Graaf vindt plaats in het OK complex, locatie B-gebouw, is oktober 2012 begonnen en duurt zes maanden. Daarna worden de resultaten geanalyseerd.