NVM Den Haag: ’Heel erg blij met maatregelen woningmarkt’

DEN HAAG - 'Het gaat de goede kant op, maar het probleem is niet in één keer opgelost.' Zo reageert voorzitter Wim Nieuwenburg van de Haagse afdeling van makelaarsvereniging NVM op de aangepaste plannen voor de woonmarkt. Nieuwenburg is wel heel erg blij dat eerdere maatregelen worden aangepast.

Het kabinet heeft daarover dinsdagavond een akkoord bereikt met D66, ChristenUnie en SGP. De partijen hebben onder meer afgesproken dat niet meer de hele hypotheek afgelost moet worden, maar in ieder geval 50 procent. Als een deel aflossingsvrij wordt, kan er wel minder hypotheekrente worden afgetrokken.

Daarnaast wordt de aflossingstermijn voor nieuwe hypotheken verhoogd van 30 naar 35 jaar. Ook komt er 50 miljoen voor een speciaal fonds voor startersleningen, dat was 20 miljoen.

Meer lenen

De makelaars in Den Haag zagen de wekelijkse transacties en bezichtigingen sinds begin dit jaar enorm dalen. Dat komt volgens Nieuwenburg door de verscherpte regels uit het regeerakkoord. Doordat huizenkopers daarin verplicht worden de hele hypotheek af te lossen, kunnen ze gemiddeld 10 tot 15 procent minder lenen bij de bank. Het nieuwe akkoord zorgt ervoor dat kopers weer meer kunnen lenen.  Daarnaast zorgt een verlenging van de aflossingstermijn ervoor dat de maandlasten omlaag gaan, aldus Nieuwenburg.  

De maatregelen moeten een stimulans geven aan de startersmarkt in Den Haag, want die zit volgens Nieuwenburg volledig op slot. En dat is een enorm probleem, vooral in de grote steden. Daar bestaat 70 procent van het woningaanbod uit starterswoningen, zoals appartementen. Als daar weer wat beweging in komt, is dat een goeie stimulans, want de verkoop van één starterswoning zorgt voor zo’n zeven vervolgtransacties van mensen die ook weer verhuizen naar een andere woning, aldus Nieuwenburg.    

Deel dit artikel: