Instellingen

Vroondaal wordt minder luxe dan gepland

Marnix Norder, wethouder Den Haag
Marnix Norder, wethouder Den Haag

DEN HAAG - De plannen voor de bouw van een luxueuze woonwijk voor rijke mensen in Den Haag, Vroondaal, worden drastisch aangepast.

In plaats van de geplande 970 woningen, mogen er 2150 worden gebouwd. Dat schrijft wethouder Marnix Norder (PvdA, bouwen) aan de gemeenteraad.

De bedoeling was dat op de grens met het Westland, midden in natuurgebied Madestein, een wijk zou komen voor zeer rijke mensen. Maar als gevolg van de crisis kwam het project nooit helemaal goed van de grond. De gemeente besloot daarop de plannen aan te passen.

Het centrale deel van de wijk - Oud Vroondaal - blijft wel gereserveerd voor heel dure woningen. Daar omheen komen delen waarin meer huizen kunnen worden gebouwd dan aanvankelijk het idee was. Het gaat dan altijd nog wel steeds om woningen in het midden en duurdere segment. Omdat er daardoor wellicht veel meer mensen komen, is er in de nieuwe plannen ook ruimte gereserveerd voor een basisschool, kinderopvang en speelplaatsen.

Meer openbaar vervoer

In de nieuwe plannen wil de gemeente ook het gebied beter toegankelijk maken, dit door meer openbaar vervoer dan aanvankelijk was gepland.

De mensen die al een woning hebben in Vroondaal maakten aanvankelijk veel bezwaar tegen het aanpassen van de plannen. Maar volgens een woordvoerder van Norder kunnen zij nu ook instemmen met de veranderingen.