‘Van Aartsen kaartte asielzoekersprobleem al vaak aan’

DEN HAAG - De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen heeft het probleem van de uitgeprocedeerde asielzoekers die eerst op de Koekamp bivakkeerden en nu in de Sacramentskerk verblijven diverse keren aangekaart bij het kabinet.

Hij sprak erover met toenmalig minister Leers en huidig staatssecretaris Teeven. Maar die die ging daar niet op in. Teeven vond het een ‘openbare orde’ probleem. Van Aartsen noemde die opstelling eerder ‘struisvogelpolitiek’.

Afgelopen weekend zei PvdA-coryfee Jan Pronk dat de burgemeester de landelijke politiek onder druk moet zetten om tot een oplossing te komen voor de asielzoekers. Dat deed hij tijdens een open dag waar alle Hagenaars konden zien hoe de mannen moeten leven.

Draaien

Volgens Pronk moet er een politieke oplossing komen. Politici doen daar volgens hem nu te weinig voor. ‘Politici draaien om elkaar heen. Ze zijn bang dat het een aantrekkende werking heeft als je een humanere houding inneemt ten opzichte van deze mensen. Dat valt erg mee en anders moeten we dat gewoon accepteren. Niemand vertrekt voor zijn plezier uit Irak of Syrië’, aldus de oud-minister.

De woordvoerder van de burgemeester wijst erop dat Van Aartsen de kwestie al diverse malen bij de landelijke politiek heeft aangekaart. Daarover is ook al in raadscommissies gesproken. De burgemeester liet daarbij weten dat het probleem door de landelijke politiek moet worden opgelost, maar dat hij nog weinig gehoor krijgt.

Niet terug

De 25 vluchtelingen die in de Sacrementskerk verblijven mogen niet in Nederland zijn, maar ze kunnen ook niet terug naar hun eigen land, want daar is het of niet veilig of het land wil ze niet hebben. De mannen hier in de kerk vallen tussen wal en schip. 

Deel dit artikel: