Stichting Qanitoen wil nieuwe plek voor omstreden imam Fawaz

Biddende mannen in moskee Den Haag
Biddende mannen in moskee Den Haag
DEN HAAG - Er komt in Den Haag een nieuw onderkomen waar de omstreden imam Fawaz zijn preken gaat houden. Dat is het voornemen van de stichting Qanitoen.
De organisatie was eerder van plan een leegstaand schoolpand aan de Haagse Beresteinlaan als ontmoetingsruimte en moskee te gebruiken. Nadat bekend werd dat imam Fawaz hier vrijdag al de eerste gebedsdienst wilde gaan houden, trok de gemeente Den Haag woensdag de huurovereenkomst in.

Overleg met gemeente

De stichting Qanitoen zegt nu bij monde van Mohamed El Ghalbzouri tegenover Omroep West dat de stichting op zoek gaat naar nieuwe ruimte. Naar zijn zeggen is er vrijdag hierover overleg met de gemeente Den Haag, die dat nog niet kon bevestigen. Volgens hem zou de gemeente bereid zijn mee te denken over een oplossing.
De organisatie Qanitoen is opgericht door ontevreden bezoekers van de As-Soennah moskee, waar Fawaz eerder werd ontslagen. Fawaz kwam in opspraak vanwege uitlatingen over Theo van Gogh. Vorig jaar werd hij door het bestuur van de As-Soennah moskee aan de kant gezet. Onder meer omdat hij omstreden islamitische huwelijken sloot. Toen kondigde Fawaz al aan dat hij een eigen moskee wilde beginnen.
El Ghalbzouri stelt dat zijn stichting altijd open kaart heeft gespeeld naar de gemeente Den Haag. ‘Wij hebben aangegeven ook religieuze diensten te houden. Wat ons betreft valt gebed daaronder.’ Desgevraagd stelt de secretaris van de organisatie dat zij in contacten met de gemeente nooit hebben gemeld diensten met Fawaz te willen houden. De stichting heeft volgens de gemeente echter überhaupt nooit aangegeven dat er een moskee of gebedshuis zou komen. Dat zou namelijk in strijd zijn met het geldende bestemmingsplan dat alleen onderwijs toestaat.

Maatschappelijke integratie

In het beoogde onderkomen wil de stichting, volgens de formele omschrijving bij de Kamer van Koophandel, maatschappelijke integratie bevorderen. Ook de sociale en culturele positie van moslims zou verbeterd moeten worden. Verder noemt de stichting onder meer als activiteiten het bevorderen van de emancipatie en participatie van vrouwen en meisjes en ouderen. Ook genoemd wordt het uitwisselen van boeken, preken en informatie tussen imams.
De gemeente Den Haag liet eerder op raadsvragen weten dat het belijden van een godsdienst of levensovertuiging een grondwettelijk recht is. Bijeenkomsten hoeven daarom niet aangemeld. Aan de uitoefening van dit recht kunnen slechts grenzen worden gesteld ter bescherming van de gezondheid, in het belang van het verkeer en ter bestrijding van wanordelijkheden. Als een organisatie kan aantonen bestaansrecht te hebben werkt de gemeente mee aan het vestigen van religieuze groepen. Maar de gemeente stelde niet actief op zoek te gaan naar locaties.