'Pier in veel betere staat'

DEN HAAG - De Scheveningse Pier is in een veel betere staat dan iedereen denkt. Dat zegt de curator van de failliete Pier, Marc Udink.

Volgens Udink is het beeld ontstaan dat het een onverkoopbare bouwval is maar dat is niet het geval. De constructie kan nog jaren mee, zo stelt hij.

Jaarlijks onderhoud 'relatief gering'

Udink baseert zich op een rapport van onderzoeksbureau Royal Haskoning dat vorig jaar aan de gemeente Den Haag is overhandigd. Udink heeft een nadere uitleg gevraagd aan het bureau en daaruit is naar voren gekomen dat de staat van de Pier helemaal niet zo slecht is.  

Dit is in tegenspraak met de beoordeling van deskundigen eind november vorig jaar. Omroep West vroeg taxateur Aad Verhoog en architect Gerard Petrie om de Pier te bekijken en zij kwamen tot de conclusie dat de Pier 'in deplorabele staat verkeert'. Het noodzakelijk basisonderhoud kost volgens hen zeker vijf miljoen euro.

'Dat is onzin', zegt Udink. 'Het kost zeker geen miljoenen, ik verwacht eerder een bedrag rond de miljoen euro. En daarna is het jaarlijks onderhoud relatief gering, waarschijnlijk 50 of 60 duizend euro.' Udink erkent dat hij probeert de Pier goed te verkopen. 'Sterker; daar ben ik voor aangenomen. Maar ik verkoop geen kat in de zak. Dat wil ik duidelijk maken en deskundigen zijn het met mij eens.' 

Betonrot

De gemeente Den Haag heeft delen van de Pier uit veiligheidsoverwegingen af laten sluiten omdat er betonrot is geconstateerd. Volgende maand wordt de Pier in een openbare veiling verkocht. Volgende week start de gemeente met de werkzaamheden aan de Pier.

Deel dit artikel: