'Vastgoed Kurhaus is failliet'

DEN HAAG - Het Kurhaus is failliet. Beleggers in het vastgoed van het Scheveningse icoon zijn hun geld kwijt of een deel daarvan. Dat zegt vastgoedjournalist Ruud de Wit. Hij gaat ervan uit dat er sprake is van een verlies van tientallen miljoenen euro’s.

Anderhalve week geleden werd bekend dat er bij het Kurhaus grote financiële problemen zijn.
Het gebouw is in 2004 voor 46 mlijoen euro gekocht door een groep anonieme investeerders, onder leiding van de vlak daarna vermoorde Willem Endstra, de bankier van de onderwereld. Wie de eigenaren zijn is niet bekend, het zou gaan om vermogende beleggers uit het Midden Oosten en Zwitserland.

Enkele jaren later maakte de Zwitserse bank Credit Suisse een beleggingsobject van het Kurhaus, als onderdeel van groot internationaal vastgoedfonds. Beleggers konden mee doen met minimaal 50.000 euro inleg. Uiteindelijk liep de waarde van het Kurhaus op naar 70 miljoen euro. Het ingelegde geld moest terug verdiend worden door de huuropbrengsten van het Kurhaus-hotel en door de waardestijging van het gebouw.


Huur

Beiden zijn nu een probleem. Het gebouw is enorm in waarde gedaald. Volgens analisten is het Kurhaus niet meer waard dan 24 miljoen euro. Uit een rapport van de financieel beheerder van het Kurhaus blijkt dat de huurder, het Steigenberger Hotel, de huur niet meer betaalt. Letterlijk staat in het rapport dat “het hotel geen huur meer betaalt vanwege de financiële situatie”. Volgens de Wit kan dat een drukmiddel zijn om de huur naar beneden te krijgen. Een mogelijkheid is ook dat het Kurhaus wordt verkocht. In ieder geval zullen Credit Suisse en de beleggers een flink verlies lijden, zegt De Wit.

De financiële problemen met het Kurhaus staan niet op zichzelf. Wereldwijd is er in het verleden bij de grote sterren-hotels gekozen voor een splitsing tussen de exploitatie van het hotel en het vastgoed. Het vastgoed werd overgelaten aan beleggers. Nu dat door de crisis niet meer goed gaat ontstaat er volgens De Wit weer een tendens dat de grote hotelorganisaties zelf de gebouwen kopen. Dat zou volgens hem ook in het geval van het Kurhaus kunnen.

Het Kurhaus wil niet reageren.

Lees hier de column van Hans Rouw over het Kurhaus

Deel dit artikel: