'Megatrawler Abel Tasman verlaat zonder te vissen Australië'

KATWIJK - Het Katwijkse megavissersschip Abel Tasman van rederij Parlevliet & Van der Plas zal binnenkort zonder ook maar één keer gevist te hebben Australië gaan verlaten. Dat meldt de Australische krant The Mercury op haar website. De komst van het schip zorgde voor veel ophef in Australië en zelfs de wet werd aangepast om het schip te beletten om te gaan vissen.

Volgens de krant zou de Australische partij waarmee de Katwijkse rederij samenwerkte zijn aandeel in het schip hebben verkocht en vaart de megatrawler inmiddels niet meer onder de Australische vlag. Er  zou een Litouwse registratie voor het 142 meter lange schip zijn aangevraagd. de Abel Tasman zou ook op korte termijn Australië verlaten.

De komst van de trawler zorgde voor commotie in Australië. De boot is een van de grootste vissersschepen ter wereld en wilde in de wateren bij Tasmanië zo'm 18.000 ton horsmakreel en redbait vangen. Dat is de helft van het totale visquotum van Australië. Er werd gevreest voor overbevissing en zo'n 100.000 Australiërs tekenden een petitie tegen het schip. Naar aanleiding van die petitie werd een wet aangenomen die de visvangst verbiedt. Er moet eerst twee jaar natuuronderzoek worden gedaan.  Ook Greenpeace voerde actie tegen de Abel Tasman.

Drijvende vriezer

Al die tijd lag de boot aan de ketting. De eigenaren boden aan het quotum te halveren en om anders als drijvende vriezer voor kleinere boten dienst te doen, maar ook van die plannen kwam niets terecht. De Australische partij waarmee Parlevliet samenwerkte, heeft  juridische stappen tegen de Australische regering ondernomen vanwege het besluit om de Abel Tasman te weren uit Australische wateren.

Parlevliet noemde het feit dat de Abel Tasman aan de kade lag onterecht, omdat het schip binnen de vastgestelde quota's van Australische biologen zou gaan vissen en op dezelfde manier als waarop nu al gevist wordt in Australische wateren.

Deel dit artikel: