Vakbond stelt top Meavita aansprakelijk

RIJSWIJK - Vakbond Abvakabo FNV heeft de top van het op de fles gegane Meavita hoofdelijk aansprakelijk gesteld voor de ondergang van het thuiszorgconcern.

Elf bestuursleden en toezichthouders, onder wie VVD-politicus Loek Hermans, moeten persoonlijk opdraaien voor de schade die hun wanbeleid heeft opgeleverd, stelde de vakbond dinsdag.
   
'Zij waren van alles op de hoogte, maar hebben niet ingegrepen. Toezichthouden is geen vrijblijvendheid. Degenen die verantwoordelijk zijn moeten ook instaan voor de consequenties', aldus Arno van Deuzen, advocaat van Abvakabo.

Fusie
   
Meavita, ontstaan uit een fusie van vier grote zorginstellingen, waaronder het Haagse Meavita West en ging in 2009 failliet en liet een miljoenenschuld achter. Abvakabo sprak toen al van wanbeleid en ziet dit oordeel bevestigd in een conceptrapport van de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam dat afgelopen weekend naar buiten kwam.
   
Bij Meavita werkten 20.000 mensen, de omzet bedroeg ongeveer een half miljard euro en er waren 100.000 clënten bij aangesloten. Een deel van Meavita ging na het failiisement door als Haagse Wijk- en Woonzorg (HWW Zorg).

Deel dit artikel: