Boek 'Het Drama van Alphen' te koop

ALPHEN AAN DEN RIJN - Het boek 'Het Drama van Alphen' is dinsdag verschenen in de boekwinkels. Daarin komen betrokkenen van het drama in winkelcentrum Ridderhof aan het woord.
Schrijver Ivo van Woerden raakte vanaf het begin gefascineerd door de schietpartij in Alphen aan den Rijn. Hij zocht daarom contact met nabestaanden, slachtoffers, ooggetuigen, winkeliers en hulpverleners. ‘Het ging in het begin heel erg over de dader en ik wilde eigenlijk de mensen die het was overkomen naar voren halen.’
Tristan van der Vlis ging op zaterdag 9 april 2011 naar winkelcentrum Ridderhof in Alphen aan den Rijn. Hij schoot wild om zich heen; zes onschuldige burgers kwamen om en tientallen anderen raakten gewond. De Alphenaar maakte vervolgens een eind aan zijn eigen leven.

Columbine High School

In de rapporten zijn weinig verbanden gelegd met de schietpartij in de Columbine High School in Amerika, terwijl er volgens Van Woerden juist wel een aantal overeenkomsten zitten tussen beide schietpartijen.
‘Het tijdstip waarop Tristan begon was het tijdstip waarop de jongens zelfmoord pleegde.’ De schrijver doelt hier op de schutters van het bloedbad in de Columbine High School. ‘En de datum, 9 april, is de verjaardag van een van de twee schutters.’
Verder staat er volgens Van Woerden in een rapport dat Tristan de stem van een van de schutters in zijn hoofd hoorde.