Boogerd: ik gebruikte doping

DEN HAAG - Oud-wielrenner Michael Boogerd heeft bekend tussen 1997 en 2007 doping te hebben gebruikt. Hij gebruikte epo, cortisonen en bloedtransfusies.

In een interview met de NOS, dat woensdagavond om 19.00 uur wordt uitgezonden, zegt de 40-jarige oud-prof dat hij een goede wielrenner wilde zijn bij een goede ploeg. Hij gebruikte doping omdat volgens hem de ploegen niet voor het oprapen lagen. Het was doping gebruiken of stoppen met de wielersport, aldus Boogerd.

Tour de France

Boogerd gebruikte tussen 1997 en het einde van zijn carrière in 2007. Ook de mooiste overwinning uit zijn loopbaan, de koninginnerit in de Tour de France van 2002, behaalde Boogerd met hulp van doping. 'Ik besef dat die zege in de ogen van het publiek nu misschien besmet zal zijn', zegt Boogerd in het interview. Ook bij zijn winst van de Amstel Gold Race van 1999 door Boogerd was doping in het spel. Dat zal ook het geval zijn geweest bij zijn zege in de Ronde van Wateringen in 2001 en 2007.

De voormalig prof kwam de voorbije weken steeds verder in het nauw. Oud-ploeggenoten als Grischa Niermann, Danny Nelissen en Marc Lotz bekenden eerder tijdens hun periode bij Rabobank zich schuldig te hebben gemaakt aan verboden middelen. En vorige week gaf de Oostenrijkse dopinghandelaar Stefan Matschiner aan dat Boogerd hem in 2006 en 2007 totaal 17.000 euro betaalde.

Boogerd vertelt in het vraaggesprek dat hij niet continu doping gebruikte. 'Het was in periodes, meestal trainingsperiodes, ter voorbereiding op wedstrijden. Ik heb ook vaak genoeg de Tour schoon gereden', zo geeft hij aan. De geboren Hagenaar begon in 1997 met epo en stapte later over op bloedtransfusies. 'Epo werd te riskant. Ze konden het op zeker moment beter opsporen, daarom ging ik op zoek naar iets anders.'

Humanplasma

Via connecties zegt Boogerd terecht te zijn gekomen bij bloedbank Humanplasma. 'Ik heb het gedaan. Ik ben naar Wenen gevlogen en heb daar gebruik gemaakt van bloedtransfusies. Ik liet bloed afnemen met het doel het later weer in te brengen. Punt.' Boogerd is de achtste oud-wielrenner van Rabobank die het gebruik van doping opbiecht. Waar veel van zijn vroegere ploeggenoten teamarts Geert Leinders aanwezen als adviseur en verstrekker van de dopingproducten hield Boogerd zich op de vlakte. 'Ik noem geen namen. Ik heb me goed laten informeren en ben vervolgens zelf op zoek gegaan. Het was mijn verantwoordelijkheid, mijn keus.' Epo haalde Boogerd naar eigen zeggen gewoon in Nederland.

In de wielercultuur in de jaren negentig was doping welhaast een vanzelfsprekendheid, zo vertelt Boogerd verder. 'Je staat op zeker moment voor een duivels dilemma. Ik wilde meedoen in de top. 1997 was voor mij het keerpunt, toen heb ik de keuze gemaakt.'
 

 

Deel dit artikel: