Promovendus Universiteit Leiden betrapt op plagiaat

Universiteit Leiden
Universiteit Leiden
LEIDEN - Een promovendus aan de Universiteit Leiden is eind 2012 weggestuurd nadat hij twee keer was betrapt op fraude in zijn proefschrift. De universiteit heeft de fraude bevestigd.
De buitenlandse promovendus aan de faculteit Geesteswetenschappen schreef in zijn eerste versie, ingediend in 2011, delen van werk van anderen over zonder bronvermelding. Het ging om zo'n 40 passages uit wetenschappelijke artikelen en filmrecensies.
Hij kreeg een tweede kans en mocht zijn proefschrift aanpassen, mede omdat zijn 'handelwijze wellicht te maken zou hebben met zijn culturele achtergrond' en ook een gebrek aan begeleiding een rol kon spelen. 

Ontslag

Na de herkansing bevatte de tweede versie nog steeds stukken tekst zonder de juiste bronvermelding. De promotiecommissie twijfelde over vervolgstappen omdat ze veel belang hechtte aan de nieuwe inzichten in het proefschrift. Een advies van de ingeschakelde Commissie Wetenschappelijke Integriteit gaf uiteindelijk de doorslag: de promovendus werd ontslagen.
In een brief aan de integriteitscommissie erkende de promovendus dat plagiaat een serieus probleem was en dat hij niet met opzet heeft gehandeld. Naar eigen zeggen had hij een aantal aantekeningen gemaakt over andere onderzoeken, zodat hij wat meer inzicht kreeg in het verrichten van onderzoek. Hij wist dat hij die notities niet mocht gebruiken, maar omdat hij dat vergat zijn ze uiteindelijk toch in zijn proefschrift beland. 'Onhandig' en 'geen goede voorbereiding', vond hij. Op een hoorzitting van de integriteitscommissie kwam hij echter niet opdagen.