Openbare bibliotheek Delft wil verdienen aan zzp'ers

DELFT - De Openbare bibliotheek DOK in Delft denkt na over een manier om te kunnen verdienen aan de zzp'ers in de coffeecorner. Net als de meeste bibliotheken in de regio loopt ook in Delft het aantal leden drastisch terug. Tegelijkertijd zijn startende professionals steeds vaker in de bieb te vinden om daar aan de computer te werken of om mensen te ontmoeten.

De vraag is nog of deze bezoekers in de toekomst moeten worden verplicht om lid te worden, of dat er een financiele bijdrage wordt gevraagd. Een ander idee is om deze bezoekers te laten meedoen met vrijwilligerswerk, of deel te laten nemen aan onderzoek.

De meeste zzp'es zijn van mening dat een redelijke prijs voor de koffie en de broodjes voldoende kan opleveren om de stoelen, tafels, verwarming en gratis wifi te compenseren.

Aparte ruimte

Ook de Openbare bilbliotheek in Leiden kampt met hetzelfde vraagstuk. Daar is al een aparte ruimte ingericht waar mensen in stilte kunnen werken. Bij de Universiteitsbibliotheek aan de Witte Singel zijn echter detectiepoortjes geplaatst om deze bezoekers te weren. Volgens een woordvoerder was de werkruimte erg populair bij 'mensen waar het niet voor is bedoeld'. Daar is het werken enkel toegestaan aan studenten, docenten en het personeel van de Universiteit.

Deel dit artikel: