'Hoog sterftecijfer in HagaZiekenhuis'

DEN HAAG - Bij het Hartcentrum van het HagaZiekenhuis zijn de afgelopen jaren meer mensen overleden dan bij andere hartcentra in Nederland. Bovendien hebben hartchirurgen tussen 2007 en 2010 lagere sterftecijfers doorgegeven dan zou hebben gemoeten.

Dat zegt cardioloog Schalij van het Leids Universitair Medisch Centrum en het Medisch Centrum Haaglanden vanochtend in het VPRO-radioprogramma Argos.

Vanwege de hoge sterftecijfers bij het Haga sturen cardiologen van het MCH sinds ruim 2 maanden geen mensen meer door voor openhartoperaties. De vier hartchirurgen van het hartcentrum van het Haga zouden moeite hebben om met elkaar samen te werken. Het HagaZiekenhuis zegt in een reactie dat het hoofd van de afdeling uit zijn functie is gezet.

Ook hoge sterftecijfers in Spijkenisse

De Nederlandse Vereniging voor Thoraxchirurgie bevestigt de sterftecijfers. Ook de Inspectie voor de Gezondheidszorg zegt op de hoogte te zijn van het feit dat het Haga onjuiste gevevens heeft doorgegeven.

Het Haga is niet het enige ziekenhuis dat in opspraak is gekomen om de hartafdeling. In november 2012 moest de afdeling cardiologie van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis uit Spijkenisse de deuren sluiten, vanwege het hoge aantal sterfgevallen.

Deel dit artikel: