Amerikaanse ambassade wordt rijksmonument

Amerikaanse ambassade Den Haag
Amerikaanse ambassade Den Haag
DEN HAAG - Een groot aantal gebouwen en plaatsen uit de tweede fase van de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog uit de regio zijn zo bijzonder dat ze moeten blijven bewaard. Het kabinet wil ze rijksmonument maken. Het gaat onder meer om het hoofdkantoor van de ANWB en de Amerikaanse ambassade in Den Haag. Ook de Aula van de TU in Delft staat op de lijst.
Voor GroenLinks in de Haagse gemeenteraad is het advies nog een keer aanleiding om ervoor te pleiten dat de ambassade moet worden omgevormd tot een ‘stoelenmuseum’.  De fractievoorzitter van die partij, David Rietveld, zegt zeer verheugd te zijn dat het gebouw is genomineerd om rijksmonument te worden. Hij pleit al sinds 2006 voor behoud van het gebouw van ontwerper Marcel Breuer.
Rietveld: ‘Breuer was naast architect ook een stoelenontwerper, dus een stoelenmuseum past hier prachtig. Het museum moet een combinatie worden van educatie en entertainment. Je kan er de ontwikkelingen volgen op het gebied van design en iets leren over de ambacht en traditie.’

Lijst met potentiële monumenten

Minister Jet Bussemaker overhandigde vandaag de lijst van potentiële, nieuwe rijksmonumenten voor advies aan de Raad van Cultuur. Volgens het ministerie zijn de potentiele monumenten voorbeelden van de veelzijdige geschiedenis, cultuur, architectuur en kunst van vroeg-naoorlogs Nederland.
In 2007 zijn al ongeveer rijksmonumenten aangewezen uit de eerste helft van de wederopbouwperiode van 1940-1958. Nu is het tweede deel ervan, 1959-1965, aan de beurt. Uit het enorme aanbod van 2,5 miljoen bouwwerken is uiteindelijk een zeer beperkte nationale topselectie gemaakt.

Veel Haagse gebouwen

Van de potentiële Zuid-Hollandse rijksmonumenten staan er opvallend veel in Den Haag: de Amerikaanse ambassade, de American Protestant Church, de Christus Triumfatorkerk, het voormalige ministerie van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening, de ambachtsschool Sint Paulus, de tweede visafslag en het hoofdkantoor van de ANWB.
Ook de aula en het collegegebouw van de Technische Hogeschool in Delft en de Sint-Josef Opifexkerk in Leidschendam staan op de voordracht.
Eigenaren van gebouwen die zijn aangewezen als rijksmonument kunnen gebruikmaken van subsidies, gunstige leningen voor restauraties en fiscale aftrek voor onderhoudskosten. De gebouwen genieten ook wettelijke bescherming . Bussemaker maakt dit najaar de definitieve lijst bekend na het advies van de Raad voor Cultuur.