Onrust onder patiënten HagaZiekenhuis in Den Haag

DEN HAAG - Onder hartpatiënten van het in opspraak geraakte HagaZiekenhuis is veel onrust ontstaan. Het ziekenhuis krijgt flink wat telefoontjes van ongeruste patiënten binnen.

Twee patiënten die een hartoperatie zouden ondergaan hebben hun behandeling afgezegd. Drie andere patiënten hebben zich van de wachtlijst laten halen.

Artsen bellen hartpatiënten

Artsen van de afdeling cardiochirurgie bellen hartpatiënten persoonlijk op die een afspraak hebben voor een behandeling. De medici willen hun patiënten inlichten over de situatie en ze aansporen zich toch te laten behandelen in het ziekenhuis. Volgens het ziekenhuis zijn er geen extra risico’s voor patiënten die zich laten behandelen op de hartafdeling van het ziekenhuis.

Ook is het verplegend personeel van het ziekenhuis geïnstrueerd hoe ze moeten omgaan met vragen van patiënten en familie. Een woordvoerder van het ziekenhuis kon niet aangeven of ook op andere afdelingen patiënten hun behandelingen hebben afgezegd door alle negatieve publiciteit.

Ziekenhuis onder vuur

Het ziekenhuis kwam dit weekend onder vuur te liggen nadat het radioprogramma Argos meldde dat er tussen 2007 en 2010 opvallend veel mensen stierven op de afdeling cardiochirurgie. Volgens het ziekenhuis is de patiëntveiligheid nooit in gevaar geweest. Een van de chirurgen die niet goed kon samenwerken, is vertrokken en het hoofd van de afdeling is uit zijn functie gezet.

Inmiddels heeft het ziekenhuis de juiste sterftecijfers van de afdeling cardiochirurgie gepubliceerd.

Onder supervisie

De afdeling Cardiologie van het HagaZiekenhuis staat nu onder supervisie van een collega van het Leids Universitair Medisch Centrum.

Een ander Haags ziekenhuis, het Medisch Centrum Haaglanden, is eind 2012 gestopt met patiënten door te verwijzen naar het Haga omdat ze geen sterftecijfers kregen. Het ziekenhuis is de nieuwe cijfers nu aan het bestuderen. Tot die tijd worden er nog geen patiënten doorverwezen. Het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft ziet geen reden om patiënten niet door te verwijzen.

Deel dit artikel: