Zeven jaar cel en tbs voor moord op Ximena Pieterse

DEN HAAG - Stanley A. is woensdag veroordeeld tot zeven jaar celstraf voor de moord op Ximena Pieterse. Ook kreeg hij tbs met dwangverpleging opgelegd. Het vonnis is conform de eis van het Openbaar Ministerie.
Eind februari vorig jaar stak hij het 15-jarige meisje uit Nootdorp twintig keer met een mes, toen ze op zijn bed lag te slapen. Stanley A. was Ximena midden in de nacht alleen op straat tegengekomen en had haar een slaapplek aangeboden bij hem thuis, in de Haagse Goudenregenstraat.
Stanley zegt dat hij al zijn hele leven wilde voelen hoe het is om iemand ‘het leven uit te steken’. Toen Ximena alleen bij hem in huis was, kon hij zichzelf niet meer in bedwang houden. Wel had hij een eerdere neiging om haar met een kussen te verstikken, kunnen onderdrukken.

Genoeg momenten tot bezinning

De rechter vond moord met voorbedachte rade bewezen en niet doodslag. 'U had genoeg momenten tot bezinning', aldus de rechter. Hij had immers een eerdere neiging om haar met een kussen te verstikken, wel kunnen onderdrukken. Ook lag het mes in een afgesloten werkkamer, waarvoor hij eerst de sleutel moest halen.
Dat Stanley eerder om hulp had gevraagd bij instanties voor zijn psychische problemen, was voor de rechter geen reden voor strafvermindering. Na de moord sleepte Stanley het lichaam van het meisje naar buiten en liet dat daar liggen. Een voorbijganger waarschuwde de politie. De rechter zei dat Stanley 'respectloos' met Ximena is omgegaan.
Verminderd toerekeningsvatbaar
Deskundigen stelden eerder dat A. sterk verminderd toerekeningsvatbaar is. De rechters namen die conclusie over; dat betekent dat de straf minder hoog uitvalt dan wanneer de dader wel volledig toerekeningsvatbaar was geweest. A. zat al eens 5 jaar in jeugd-tbs omdat hij een willekeurige vrouw neerstak. A. had tijdens de behandeling van de zaak zelf om tbs gevraagd.
Moeder van Ximena opgelucht
De moeder van Ximena zei opgelucht te zijn met het vonnis. 'Opgelucht dat de straf niet nog lager is dan de eis', zei ze. 'De straf staat totaal niet in verhouding met wat hij heeft gedaan. Ongeacht of hij een kronkel in zijn kop heeft.'
De advocaat van Stanley wilde niet reageren en kon nog niet zeggen of hij in hoger beroep gaat. 
Klik hier voor het dossier Ximena Pieterse.