Instellingen

Staking bij Europees Patentbureau in Rijswijk

Staking bij Europees Patentbureau in Rijswijk
Staking bij Europees Patentbureau in Rijswijk

RIJSWIJK - Een deel van de werknemers van het Europees Patentbureau in Rijswijk heeft woensdag het werk neergelegd. Ze willen meer garanties over salaris, doorgroeimogelijkheden en de premie voor zorgverzekeringen.

Bij het bureau in Rijswijk werken ruim 2500 mensen. Een flink deel daarvan is thuis gebleven, anderen hebben een spandoek opgehangen bij de deur en flyers uitgedeeld.

Hoeveel mensen er wel aan het werk zijn, is niet duidelijk. Volgens een bewaker van het gebouw is het ‘opvallend rustig’.

Dezelfde pensioengaranties en doorgroeimogelijkheden

De actievoerders willen dezelfde pensioengaranties en doorgroeimogelijkheden voor alle werknemers. Ook zijn ze ontevreden over het feit dat salarissen afhangen van individuele prestaties en vinden ze het onterecht dat de premie voor de zorgverzekering plotseling fors kan stijgen.

Volgens de Europese woordvoerder van het Patentbureau is ‘het grootste deel’ van de mensen nog aan het werk en lijdt het dagelijkse werk niet onder de eendagsactie. ‘Als het echt nodig is, kunnen we vorderen dat sleutelfiguren wel op hun werk verschijnen.’

'Geen grote problemen op werkvloer'

Volgens de woordvoerder zijn er geen grote problemen met de bedrijfsvoering of de gang van zaken op de werkvloer in Rijswijk. De vakbond SUEPO, die de werknemers vertegenwoordigt en de staking heeft georganiseerd, was woensdag niet bereikbaar.