Geweld in Haags openbaar vervoer afgenomen

DEN HAAG - Het aantal ernstige geweldsincidenten in het Haagse openbaar vervoer is in 2012 afgenomen. Het gaat dan om mishandeling, bedreiging met een wapen of diefstal. Incidenten zoals schelden of het lastigvallen van medepassagiers of HTM-medewerkers is juist toegenomen.

Dat blijkt uit cijfers van het stadsgewest Haaglanden waar de PVV in de Haagse gemeenteraad om had gevraagd. In 2011 werden 1025 ernstige geweldsincidenten geregistreerd. Dit aantal daalde in 2012 naar 735. Het aantal minder ernstige incidenten steeg van 1731 in 2011 naar 2432 het jaar daarna.

Knuppels en pepperspray niet nodig

Het college van burgemeester en wethouders ziet in de cijfers geen aanleiding om HTM-medewerkers uit te rusten met knuppels en pepperspray, zoals de PVV wil. Gebruik en zichtbaarheid van knuppels en pepperspray zou volgens het college niet ‘de-escalerend’ werken.

Wel krijgen HTM-medewerkers mogelijk een steekwerend vest. Momenteel loopt er een proef waarbij medewerkers de vesten testen. Eind maart wordt een besluit genomen over het gebruik van de vesten. 

Deel dit artikel: