Vier demonstraties in Den Haag tegen premier Turkije

DEN HAAG - Vier organisaties gaan donderdag in Den Haag protesteren tegen de komst van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan naar Nederland.

Drie alevitische organisaties komen naar het Plein, één heeft aangekondigd te willen demonstreren op het Spuiplein. Op het Buitenhof gaat de jongerenorganisatie van Centrum Informatie en Documentatie Israël demonstreren. Eerder was sprake van demonstraties tegen Jeugdzorg in verband met de zaak Yunus, maar die zijn niet aangemeld.

De alevieten willen met hun demonstraties het beleid van Erdogan aan de kaak stellen. Ze vinden dat Erdogan onrecht doet aan minderheidsgroepen in het land, zegt de voorzitter van Hak-Der, de Federatie van Alevitische Gemeenschappen in Nederland, Fethi Killi.

'Andere kernwaarden'

Alevieten vormen een humanistische stroming in de islam die volgens Killi ‘andere kernwaarden’ hanteren dan de grootste groep in het land, de soennieten. Ze stellen dat onder de regering-Erdogan veel vakbondsmensen en journalisten gevangen zijn gezet. ‘Dat zegt iets over hoe men met oppositie en vrijheid van meningsuiting omgaat. Er is meer ruimte ontstaan om minderheden te onderdrukken.’

De voorzitter benadrukt dat het protest los staat van de kwestie Yunus. ‘Dat is een individueel incident dat wordt opgeblazen tot een rel.' Killi kan nog niet voorspellen hoeveel mensen er komen bij vreedzame demonstratie van de alevieten. ‘Dat is ook niet belangrijk. Of er nu tien of duizend mensen komen: het gaat erom dat onze boodschap wordt gehoord.’

Ontstemming

De jongerenorganisatie van Centrum Informatie en Documentatie Israël (CiJO) is tegen het ‘warme welkom’ dat Erdogan in Nederland krijgt en is ‘ontstemd over eerdere bizarre en verwerpelijke uitspraken gedaan door Erdogan en zijn regering’. De demonstratie van CiJO begint om 14.00 uur, bij het monument voor Willem Drees op het Buitenhof.

Deel dit artikel: