Rechter geeft ouders ongelijk: kind (7) mag toch naar school Hillegom

HILLEGOM - De Johannesschool in Hillegom mag een 7-jarig jongetje uit dat dorp gewoon plaatsen. Dat heeft de rechter bepaald. Ouders van andere leerlingen wilden via de rechter voorkomen dat het jongetje bij hun kinderen in de klas komt.

De jongen werd vorig jaar door een andere school in Hillegom geschorst omdat hij seksueel grensoverschrijdend gedrag had vertoond. Volgens deskundigen die hem hebben behandeld vormt hij nu geen groter risico meer dan elk willekeurig ander kind. Daarnaast, zegt de rechter, heeft de school een veiligheidsplan opgesteld dat problemen moet voorkomen. Ook zal de jongen continue onder toezicht staan. 

De Sophia Stichting, waar de scholen in de Bollenstreek onder vallen, had in september al eerder geprobeerd het jongetje op een andere school te plaatsen. Zijn ouders zagen daar toen vanaf omdat er veel protest kwam van andere ouders. Sinds juni krijgt de jongen thuis les.

Op de Johannesschool kwamen ouders in het verweer toen in januari duidelijk werd dat de jongen naar die school zou gaan. Ze zijn bang dat hij in herhaling zal vallen. Maar die kans is volgens zijn behandelaars klein.

Rechter stelt ultimatum

Twee weken geleden kwamen de partijen samen bij de rechter. De zitting was achter gesloten deuren, vanwege de privacy van de jongen en de 'schokkende details' die ter sprake moesten komen.

De rechter stelde de school en de ouders een ultimatum: ze konden nog proberen er binnen twee weken samen uit te komen. Dat is niet gelukt, dus deed de rechter donderdagochtend uitspraak.

'Blijf overleggen'

Toen in januari werd besloten de jongen op de Johannesschool te plaatsen, stapten 32 ouders om naar de rechter. Ze vrezen voor de veiligheid van hun kind, maar vinden ook dat de school niet goed met ze heeft gesproken. Ook andere ouders protesteren, niet zozeer tegen de komst van de jongen, maar wel tegen de communicatie door de school.

'Partijen wordt op het hart gedrukt', stelt de rechter, 'om verder met elkaar te overleggen. De kans dat de terugkeer van de leerling met spanningen gepaard gaat, moet in het belang van alle betrokkenen worden beperkt.'

Deel dit artikel: