Honderd demonstranten bij anti-Erdogan demonstratie op Plein

DEN HAAG - Op het Plein in Den Haag hebben zich donderdagmiddag een kleine honderd demonstranten verzameld. Zij protesteren tegen het bezoek van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan.

Ze hebben spandoeken meegebracht en roepen leuzen als 'Erdogan, moordenaar' en 'Erdogan rot op'. De politie heeft de toegang naar het Binnenhof afgezet met dranghekken en laat niemand door. De mobiele eenheid, die met drie busjes aanwezig is, patrouilleert rondom het parlementsgebouw.

Boekenmarkt

Opmerkelijk genoeg gaat de wekelijkse boekenmarkt op het Plein gewoon door. De standhouders zijn enigszins verbaasd. Zij zijn niet op de hoogte gebracht van de demonstratie. Het Plein is ook moeilijk te bereiken.

De demonstranten zijn opgetrommeld door drie alevitische organisaties. Alevieten vormen een humanistische stroming in de islam die andere kernwaarden hanteert dan de grootste groep in Turkije, de soennieten. Ze stellen dat onder de regering-Erdogan veel vakbondsmensen en journalisten gevangen zijn gezet en dat minderheden worden onderdrukt.

Deel dit artikel: